Ето я болката на Гергов: 60 млн. държавна пара излиза сметката за панаира

Пореден екшън около Пловдивския панаир се разигра вчера и днес. Не липсваха обрати. Сюжетът, протекъл с отделни събития под тепетата и в София, роди новини. Накратко те са:

– Възможността Георги Гергов да увеличи от 51% на 79% влиянието си в Изложението след преместване на варненските акции от панаирното дружество в „Пълдин Туринвест“ (бизнесменcът държи Панаира чрез него) засега е осуетена съдебно;

– Народното събрание сформира временна комисия, чиято цел е да провери събитията с Панира след 2016 г., когато второто правителство на ГЕРБ реши да подари държавния дял на общините Пловдив и Варна (Пловдив отказа предложените 20%, морската община обаче взе 29%, като част от идеята да реши проблема с Дупката във Варна – празен терен от 3 декара в центъра на града, собственост дотогава на Гергов; празен до днес, макар община Варна да го купи от него);

– Пловдивският общински съвет единодушно предложи да получи безвъзмездно от Варна акциите й в Панаира, или пък да ги купи с държавна субсидия. Акциите струват към 16.3 млн. лв, предаде „Сега“.

Всичко това се случи, след като ГЕРБ за пореден път промени позицията си. И, поне на пръв поглед, спря да играе за почетния консул на Русия Георги Гергов.

Трудно може да се прецени стойността на всяко от тези решения. Съдебният казус ще се точи дълго, а парламентът ще работи кратко, за да произведе комисията резултат.

Най-интересна е идеята Варна да подари или продаде акциите си. Управата на морския град няколко пъти каза, че нищо не смята да подарява.

Така като вариант остава сделка, финансирана с 16.3 млн. лв. от държавата. При политическата нестабилност не е ясно ще се осъществи ли той. Но са интересни два момента. Първо, идеята за „покупко-продажба“ бавно и полека отново бе родена от ГЕРБ – първо от варненските съветници на партията преди няколко дни, сега и от пловдивските.

Второ, ако се стигне до финансиране на сделката, сметката по 7-годишния казус „Гергов – Дупка – Панаир“ ще възлезе на 60 млн. лв. държавни пари – понеже Варна купи Дупката за 43. 2 млн. лв., пак предоставени от държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *