Ето кой даде идеята на Путин за „газ срещу рубли“

Идеята за продажба на газ на „недружелюбни страни“ за рубли е предложена от съветника на президента и бивш ръководител на Министерството на икономиката Максим Орешкин, съобщи „Блумбърг“.

Агенцията се позова на свои източници. Самият Орешкин отказа да потвърди или отрече тази информация в коментар за агенцията, но заяви, че „смята схемата за плащане на газ в рубли за положителна. Русия въведе механизма за плащане на газ в рубли през април на фона на санкциите, наложени заради военната операция в Украйна.

В рамките на схемата компаниите от „недружелюбни държави“ вече трябва да откриват валутни и рублеви сметки в „Газпромбанк“ и да плащат за доставките в евро или долари, които банката след това ще конвертира в руска валута и ще превежда по рублева сметка. Според заместник министър-председателя Александър Новак повечето европейски клиенти на „Газпром“ са преминали към новата схема на плащане до средата на юни. Руските власти не посочват името на автора на идеята.

Както отбелязва „Блумбърг“, Орешкин е участвал и в работата за предотвратяване на негативните последици от отрязването на руските банки от SWIFT и се е противопоставял на по-строгото държавно регулиране на икономиката. В коментар за агенцията той подчертава, че Русия няма да се откаже от пазарната икономика: напротив, „частната инициатива сега е особено насърчавана, както президентът постоянно подчертава в речите си.

Орешкин е на 40 години. Преди да започне работа в правителството, той заема ръководни постове в Централната банка, Росбанк и ВТБ Капитал. През 2013 г. става директор на отдел „Дългосрочно стратегическо планиране“ в Министерството на финансите, през 2015 г. – заместник-министър на финансите, а през 2016 г. – министър на икономическото развитие. През януари 2020 г. Орешкин заема поста на помощник на Путин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *