Енергиен експерт: Как смятате, че ще издържат ТЕЦ-овете след като повишенията на основните ценообразуващи фактори не са включени в продажната цена?

Текущите цени на топлинната енергия на газовите топлофикации са определяни на база стойност на основната суровина от 50 лева и въглеродните емисии от 51 евро. За януари природният газ се продава на цена от 133 лева, а въглеродните емисии се търгуват около 90 евро. Как смятате, че ще издържат финансово българските топлофикации предвид факта, че повишенията на основните ценообразуващи фактори не са включени в продажната цена? Освен, че топлофикациите трябва да поддържат нормалните производствени разходи, да плащат заплати и т.н., трябва да отделят и за инвестиции. Вече няма разходи, от които да режем!“. Това каза председателят на Асоциация на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Той посочи, че цената на природния газ и цените на въглеродните емисии надминават 80% от разходите на всяко дружество. „За момента топлофикациите се държат, но не знам до кога!“ каза инж. Кремен Георгиев.

По думите му при този ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии, новата цена на топлинната енергия трябва да се вдигне с поне 50%, но тук е важна социалната роля на държавата, която да прецени как едновременно да не натоварва потребителите, а и да изведе топлофикациите от кризата.

Необходима е адекватна намеса на държавата, за да не ощети както потребителите, така и топлофикациите. Щом за потребителите на скъп ток, държавата може да търси решение, е редно да предложи и за потребителите на скъп природен газ. Когато падне мораториумът, КЕВР трябва да направи нови сметки като използва актуалните прогнози за цените на природния газ и въглеродните емисии към конкретния момент“, каза инж. Кремен Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *