Тайната на руските ракети: Защо на всички пише Таня

Всичко започва през седемдесетте години на миналия век

Всички ракети, изстреляни от космодрума Плесецк в Русия, се казват Таня, защото легендата гласи, че ако ракетата не носи това женско име, изстрелването няма да бъде успешно. Всичко започва през седемдесетте години на миналия век, обяснява във видео за Russia Today ръководителят на групата за изследване на космодрума Плесецк Петър Потапов, пише вестник Труд.

Тогава един лейтенант, желаейки да изрази любовта си към приятелката си, пише името й на ракета, която трябва да бъде изстреляна в космоса този ден. Според Потапов обаче тогавашният командир, чието име вече не помни, виждайки надписа на ракетата, нарежда името й да бъде изтрито преди изстрелването. „Тъй като изстрелването беше неуспешно, името Таня присъства на всяка ракета оттогава, за късмет“, добавя Потапов.

Той казва още, че изпълнява тази длъжност повече от 10 години, през които участва в над 30 изстрелвания и на всяка ракета пише „Таня“. Самият космодрум е създаден в края на 50-те години на миналия век за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети R7. От тази ракета започва цялата съветска програма за изследване на космоса, а Плесецк става тайна база за изстрелване на шпионски спътници. Едва след разпадането на Съветския съюз, когато Казахстан започва да таксува 115 милиона долара годишно за използването на Байконур, популярността на Плесецк нараства.

Изключително интересно е да се отбележи, че Съветите категорично отричат ​​самото съществуване на стартови площадки на това място. През 1966 г. обаче учител по физика в британско училище проследява орбитата на спътника Космос 112 и стига до заключението, че той не е изстрелян от Байконур. Три години по-късно финландците успяват да снимат изстрелването на спътник. След края на Студената война се оказа, че ЦРУ подозира съществуването на силози за изстрелване на междуконтинентални ракети в края на 50-те, което означава, че информацията за проекта е изтекла от самото начало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *