Елена Гунчева: Показвам истинското лице на Костадинов, а той се оплита в лъжи

Грешките с газа, руските дипломати, оръжието за Украйна направиха невъзможна каквато и да било подкрепа от моя страна към кабинет на „Продължаваме промяната“, казва независимият депутат

 

Независимият депутат Елена Гунчева, която напусна парламентарната група на партия „Възраждане“, предизвика голяма дискусия през миналата седмица, след като публикува чат от групата на партията. В него се вижда, че лидерът Костадин Костадинов е готов да тегли заеми, за да осигури хора на протестите на партията. След това Костадинов ѝ отговори, но диалогът продължава. Ето какво още добави по темата пред ФАКТИ тя.

– Г-жо Гунчева, отново разбунихте духовете, след като преди дни публикувахте чат от групата на „Възраждане“. Вътрешна война ли е това?
– Вътрешна война няма. Аз вече съм извън партия „Възраждане“. Но винаги съм била на мнение, че истината за всеки политик и партия трябва да се знае. В това няма нищо лично. Защото политиците след време започват да управляват държавата. И всички тези проблеми, които сега някои считат за вътрешни работи, само партийни и лични, се превръщат в проблеми на държавата и на народа ни. Когато в една партия, която е парламентарна или може да стане такава, има подобни проблеми с кадри, с финансиране, с прикриване на истината, това трябва да се знае от избирателите. Това не касае само членовете ѝ. Целта на всяка партия е вземане на властта, по презумпция. Точно затова трябва да знаем какви хора избираме там. И когато един лидер не успява да реши проблемите в партията или я ръководи по погрешен начин, защо трябва да вярваме, че ще е по-различно, ако започне да ръководи държавата? Ако не може да подбере експертни кадри за партията си, как да очакваме, че ще избере такива за държавното управление?

– Срещу вас се образува огромен фронт, който определено излиза от границите на добрия тон. Колко можете да издържите на това и заслужава ли си…
– Аз знам цената на истината. 13 години критикувах ГЕРБ и Борисов и сама си знам на колко заплахи, обиди и клевети бях подложена. Преди няколко години заплашиха дори сина ми, че ако не си затварям устата, повече мога да не го видя. Винаги е неудобно да развенчаеш идола на хората и да кажеш истината. Аз напълно разбирам, че много хора са разочаровани и първата им реакция е да се обърнат срещу мен. Най-трудно човек се разделя с илюзиите си и надеждите. А във „Възраждане“ вярват много хора. Вярват в идеята и затова предпочитат да не виждат несъответствията и нещата, които могат да станат проблем. И именно затова казвам това, което знам. Защото вече преживяхме много разочарования от месии и спасители. Все още смятам, че ако в партията се организират и вземат мерки да решат тези проблеми, а Костадинов осъзнае, че с авторитаризъм и лъжи не се решава нищо, може и да излязат по-силни от това. В партията има много почтени и свестни хора, истински родолюбци. И точно те трябва да осъзнаят, че не винаги целта оправдава средствата. И никой лидер не е по-важен от идеята и от България.

– Какво искахте да покажете с този чат. Вадите, все пак, вътрешна информация от партията?
– Както казах, истината трябва да се знае. Когато изнесох причините за напускането си, аз се аргументирах и им пожелах успех. Още на следващия ден бях наклеветена, че съм предателка и са ме купили с „един милион причини”, което постоянно се повтаря от цялото ръководство на „Възраждане“, правят се отвратителни намеци за пазарлък, постове и пари. Членове и фенове на партията ме заляха с обиди, които минаха всякакви граници на възпитание и култура. Обвиниха ме, че лъжа и че няма нищо вярно в това, което казвам. Затова и извадих тези доказателства. Имам и други и то доста по-сериозни. Но моята цел не е да съсипвам партията, а да ги накарам да осъзнаят проблемите и ако могат, да ги решат. А и да се защитя. Ако не ме обиждат и клеветят, изобщо няма да се занимавам с тях. Но те не се спряха. Вътрешна информация, когато се отнася до това какви са политиците, които искат да ни управляват, няма и не може и да има. Например, вътрешна информация ли е това, че лидер на партия, която се счита за следващата първа политическа сила, нарича млади хора, майки с деца, които подкрепят правителството „фашистка измет” и дори с друга дума, крайно обидна и неприлична. Дали един ден пък няма от екрана на телевизора този лидер така да се обърне и към народа си. Вече един такъв, който ни наричаше тулупи и безделници, имахме. Когато презираш хората, които не са съгласни с теб и ги обиждаш, не ставаш за лидер. Лидерът трябва да проявява уважение дори към враговете си. А не да обявява за враг всеки, който не го харесва.

– Толкова ли сте разочарована вече от работата на бившите ви колеги?
– От работата – не съм. Свършихме добри неща в Народното събрание, имаше много добри инициативи и законопроекти. Но тези проблеми, които посочих, попречиха да бъдем още по-добри и ефективни. Можеше много повече неща да се направят, ако имахме повече експертиза, ако общувахме повече с гражданите. Разочарована съм предимно от отношението и работата с лидера и ръководството на партията. А съмненията, които имам за договорките с ГЕРБ, ме разочароват още повече. Когато започнат съвместни действия с хора, които досега 13 години са грабили България и се подкрепят техни предложения, за мен това е знак, че нещо не е наред. И съм разочарована, че вече не говорихме нито за корупцията на ГЕРБ, нито за това, какво се е случвало тези 13 години. В един момент основният враг ни станаха от „Продължаваме промяната”. Без съмнение, те направиха много грешки, но да не забравяме кой докара държавата до катастрофа.

– Какво на кого доказвате, когато влизате в такъв диалог?
– Защитавам се. Освен това, им давам урок, че каквото дават, това ще получат. Ако бяха постъпили отговорно и възпитано, нямаше да се стигне дотук. Но на всяка клевета и лъжа ще отговарям с доказателства за тях. Искам и хората да видят за какво става дума. А не да се хващат на лъжи. Хората не знаят каква е истината. Те виждат един лидер, който има прекрасни идеи и говори много добре. Те не виждат по какъв начин говори за тях зад гърба им, не виждат как гласува заедно с ГЕРБ, не виждат авторитаризма и начина на подбор на кадрите в партията. Затова и аз ги казвам тези неща. Защото, пак повтарям, за политиците трябва да се знае цялата истина. За да не се лъжем повече по избори.

– Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов ви отговори, че очаква да го обвините и в човекоядство. Имате ли такъв чат…
– Винаги съм му казвала, че трябва да си смени пиарите, които доста често го поставят в неудобни ситуации. Считам, че това е прекалено детинско и наивно. Преди няколко месеца на някакви обвинения, отново отговориха със същото, че очакват да ги обвинят в яденето на малки деца. Малко започват да се повтарят. Аз показвам истинското лице на Костадинов, а той се оплита вече в лъжи. Добър лидер би преустановил всичкото това още в самото начало. Вместо да ме клевети, можеше да се разделим с добро и всеки по пътя си. Той избра войната.

– Няколко пъти казвате, че Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Костадин Костадинов са говорили насаме в парламента в стаята. Какво е следвало след това?
– Вече излезе статистика колко пъти сме гласували заедно с ГЕРБ и ДПС. И обяснението не за всичко е това, че сме опозиция. Аз на тези разговори не съм присъствала, така че не знам за какво са се договаряли. Но пък и не съм видяла друг председател на ПГ освен един път Карадайъ, да идва в стаята на групата ни.

-Да излезем от бившата ви партия. Скоро имахте разговор с Йордан Манджуков от „Продължаваме промяната“, когато партията му събираше мнозинство в парламента. Какво поискаха те от вас, за да ги подкрепите, и на какво държахте вие, за да имат гласа ви…
– Попитаха дали ще ги подкрепя и при какви условия. Обясних им, че това, че съм извън „Възраждане“, не означава, че съм си променила мнението за правителството и управляващото мнозинство. Казах им моите приоритети, казах им да направят програма, която да зачита националните интереси и това е. Няма как да ги подкрепя. Без значение какво биха направили. Защото вече се провалиха сериозно и нанесоха вреди. Изчаках да видя и програмата, но не ме впечатли. А грешките с газа, руските дипломати, оръжието за Украйна, направиха напълно невъзможно каквато и да било подкрепа от моя страна към кабинет на „Продължаваме промяната“. Политиката не се състои от сделки. А от принципи, когато има такива. Моят принцип е да не подкрепям хора, които са действали във вреда на България.

– След два провалени мандата президентът е на ход. Радев ще го връчи на БСП, но отново ще се търси диалог с независимите депутати. Вие на какво държите?
– Много пъти заявих, че изборите не са най-доброто решение, но са единственият изход от тази криза. Явно е невъзможно да се състави програмно правителство, подкрепено от всички партии в парламента, включително опозиционните. Защото, поне според мен, това ще е добро решение, националноотговорно. Като всички – управляващи и опозиция, седнат на една маса и направят законодателна програма и програма за управление, в които да са заложени приоритетите на българския народ, а не на чужди посолства или определени партии. Но това е в сферата на невероятното. Затова и отиваме на избори. 47-то Народно събрание вече няма обществено доверие. Няма парламентарна стабилност. И по-добре тази политическа криза да се опитаме да я решим сега, отколкото след една тежка зима.

– Какво са ви приоритетите, за да подкрепите някакъв бъдещ нов кабинет в този парламент?
– В този парламент няма как. Вече казах за мен какво е доброто решение. Но не виждам нито политическа воля, нито намерение за такова нещо. Едните искат правителство на всяка цена, другите избори на всяка цена. При такава колизия на интереси, по-добре народът отново да реши кого иска в парламента.

– Болничният ви изтича на 13 юли. После какво следва…
-Болничният ми е продължен, след около десет дена ще ме оперират. В зависимост от това какво ще се случи, ще реша как да продължа.

– Какво и кого подкрепяте?
– Единствено и само идеята за България, за българските национални интереси. Ще подкрепя всеки, който работи за народа ни и който поставя България над личните и партийни интереси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *