Държавата плаща рекордните 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки

Рекордните над 25 млн. лева дневно дава държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли, сочи справка на БНТ в Агенцията по обществените поръчки за периода до 27 юли т.г.  Междувременно се запазва и тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките впоследствие се оказват незаконни.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5.12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки, като 1/6 от тях се финансират с евросредства. Най-много пари тази година държавата отделя за строителство. На следващо място са доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините.

„За никого не е тайна, че общините са основните бенефициенти по европейските програми, с тях те успяват да осигурят една част от своите средства за инфраструктура, екология, социални и културни дейности“, коментира пред БНТ Десислава Стойкова, юрисконсулт в Националното сдружение на общините.

Проблем, с който все по-често се сблъска местната власт, остава обжалването. „За съжаление, публична тайна е, че има фирми, които практикуват като бизнес, като спорт, обжалването на обществените поръчки“, добави тя.

Една жалба срещу обществена поръчка може да забави процеса в рамките на една година, минимум. Към момента решение на този проблем няма. Обжалванията не могат да отпаднат, защото в почти половината от случаите се оказват основателни.

От началото на годината обжалваните обществени поръчки в Комисията за защита на конкуренцията са 624. От тях решение има в 452 случая. Близо 40% от процедурите са върнати за преразглеждане от възложителите, останалите жалби са се оказали неоснователни.

И докато антимонополната комисия проверява обществените поръчки предварително и при сключване на договори, последващ контрол извърша Агенцията за държавната финансова инспекция. За първите две тримесечия на годината се е оказало, че поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни.

Това са 1/4 от сключените и изпълнени вече договори. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.