ДПС пак ще спасява демокрацията

Провал на сегашното управление предрече ДПС. След днешното заседание на Централния съвет на партията, лидерът Мустафа Карадайъ даде пресконференция, на която отправи сериозни критики към управляващото мнозинство и кабинета „Борисов“ 3.

В страната липсват реформи, постоянни са скандалите, демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха – това е наша отговорност, заяви Карадайъ. ДПС, по думите му, е длъжна да защити демокрацията в името на българските граждани.

Настоящото управление е пълен провал и отговорност за това носи ГЕРБ, категоричен бе Карадайъ. Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори, добави той по повод отмяната на машинното гласуване.

Омразата и разделението продължават, правата и свободите на българските граждани не са гарантирани и продължават да се нарушават, се казва в декларация, приета от Централния съвет на ДПС. Демокрацията е заплашена. Рисковете пред стабилността на страната изискват отговорно поведение. Това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани, допълни Карадайъ.

Централният съвет на ДПС категорично заявява, че популисткото националистическо управление на страната е пълен провал и затова пълна отговорност носи ГЕРБ. Рисковете за стабилността на страната, за демокрацията изискват отговорно поведение в името на бъдещето. Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени.

Оценката за скандалите в страната, е че провалът на сегашното управление е неизбежен. Стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани, допълни Карадайъ.

Българското общество осъзнава, че между декларираните намерения на властта и реалността има огромна разлика, смятат от ДПС.

Сериозна част от декларацията на ДПС бе за промените в Изборния кодекс. Недопустимо е изборните правила в страната да се променят непосредствено преди избори, категоричен бе Карадайъ. Държавата в лицето на Министерски съвет абдикира от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. При машинното гласуване имаше опит то да бъде компрометирано. Вместо държавата да закупи машините, да осигури тяхното съхранение, обработката на софтуер, да гарантира извършването на одит, управляващите необосновано предлагат отменяна на машинното гласуване, подчерта Карадайъ.

Ние от ДПС не само сме само за машинно гласуване, ние сме и за машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това ще елиминира субективният фактор. Ще пресечем всеки опит за манипулиране на резултати и ще доведе до повишаване на доверието в изборния процес. Призоваваме всички партии и органи да бъдат на висотата на своята отговорност и да гарантираме честни избори, заяви още председателят на ДПС.

Ние сме убедени, че в бъдещи избори, когато ще ползваме машинно гласуване и машинно преброяване на хартиените бюлетини, няма да има сгрешени бюлетини и недействителните гласове ще бъдат минимизирани, коментира още председателят на ДПС.

ДПС предлага две неща – машинно гласуване, машините да са собственост на държавата, софтуерът да бъде изработен от държавна фирма, съхранението и охраната да бъде осигурено от държавата и одитът и организацията да бъде от държавен орган, поясни той.

От движението са приели критерии, по които ще се номинират кандидатите за кметове и общински съветници на изборите на 27 октомври.

Нашата цел е да си запазим влиянието в местната власт и ако имаме сили и възможности да разширим това влияние, защото за нас е важно с местната власт и управлението на страната да бъдат ангажирани политици и политически партии с доказана привързаност към европейските ценности, уточни лидерът на ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *