„Фолксваген“ избра Турция

Новият завод на „Фолксваген“ за автомобили, предимно от бранда „Шкода“, ще бъде в Маниса, близо до Измир. Турция е предпочетена пред България. Очаква се решението на ръководството на немския гигант да бъде съобщено официално по-късно днес. Информацията първо в немски и турски медии. Според „Ройтерс“, на свое заседание вчера бордът на директорите е обсъдил плановете си за нов завод, но още нищо не е финализирано. Говорител на борда обяснява, че 17% от собствеността на голямото предприятие ще е на Катар. Емирството от Персийския залив притежава такъв дял в германския концерн и се предполага, че властите в Доха са изиграли важна роля в лобирането къде да бъде заводът.

Няма данни колко голяма ще е инвестицията, но през последните месеци германската преса твърдеше, че става дума за поне 1,3 млрд. евро. Турски издания пишат днес, че заводът ще наеме около 5 хиляди души.

Германското издание Automobilwoche също разпространи новината с допълнение, че край Измир ще се произвеждат и коли от бранда „Сеат“. Досегашни публикации по тази тема твърдят, че заводът трябва да заработи през 2022-2023 г. с годишен капацитет до 350 хиляди автомобила, сред които „Шкода“ и „Сеат“.

Немският в. „Ханделсбалт“ пише, че везните клонят към Турция, но решение все още няма. Изданието очаква, че такова решение ще бъде взето през втората половина на август. „Ханделсблат“ също посочва Измир като най-вероятен избор на концерна за новия завод и цитира вътрешни източници, според които турската оферта е със стотици милиони евро по-изгодна от българската. Изданието допълва, че ако решението е в полза на Турция, това може да създаде политически проблем заради спорния курс на президента Реджеп Ердоган. Вестникът обаче допълва, че от гледна точка на правната сигурност България би имала значително предимство – тъкмо поради това ръководството на концерна се опитвало да получи от турското правителство гаранции за сходна степен на правна сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *