ДПС: Готвят Симеон Дянков за управител на БНБ

Пеевски ще е сред вносителите на конституционните промени на ДПС

 

Бившият финансов министър в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков е готвен за управител на Българската народна банка, обяви в интервю за Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Изборът на нов ръководител и двама подуправители на централната банка е сред първостепенните кадрови въпроси на четворната коалиция, свързани с изтеклите мандати в регулаторите.

Днес експертен съвет на коалицията се събира във връзка с избора на нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране, а процедурата за БНБ все още не е стартирала. В предходния парламент за управител на БНБ се спрягаше името на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН, но официални кандидатури до момента не са обявявани.

Йордан Цонев обяви още, че до 1-2 месеца ДПС ще внесе поредица от законови промени, включително изменения в конституцията, насочени към борба с корупцията. Конституционните промени щели да отговорят на изискването на европейските институции за регламентирането на отчетност и разследване на главния прокурор.

Промени, насочени към „затваряне на вратичките за облагодетелстване на бизнесмени“, ще има и в други закони. Например в Закона за публичните финанси ще се ограничи възможността за преразпределяне на бюджетни средства с постановления на Министерски съвет. Промени ще има и за инхаус поръчките, използвани от ГЕРБ при строителството на магистрали.

Законодателните предложения на ДПС щели да бъдат внесени и от Делян Пеевски, защото той бил юрист и освен това се оказал „чист“ при всички проверки срещу него. „Той мина съда на народния вот“, посочи Цонев, като припомни, че Пеевски беше избран за народен представител и от двата избирателни района, в които се яви като кандидат – Велико Търново и Благоевград.

Йордан Цонев за пореден път защити както Пеевски, така и шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, който вчера обяви, че ще се оттегли от 1 март. „Цацаров е поредната жертва на кръга „Прокопиев“. Това е един великолепен юрист и интелектуалец. Ще бъде жалко, ако правосъдната система загуби такъв капацитет“, смята Цонев.

ДПС са сезирали ДАНС за заплахите срещу журналиста от разследващият сайт BIRD Атанас Чобанов, за да свалят от себе си подозрението, че имат нещо общо с него. „Ще питаме дори американското посолство дали наистина смята, че ДПС има нещо общо с това, защото ако е вярно, това е петно върху България“, каза още Цонев. Самият Чобанов свързва заплахите с разкритията си за депутата от ДПС Делян Пеевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.