До месец у нас ще доминира „Делта“ вариантът

При нас британският вариант все още е доминиращ. „Делта“ вариантът все още набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на „Делта“ варианта, предупреди пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

При насочени изследвания, които прави Националният център, до 1/3 от случаите са на „Делта“ вариант. Само че това не е извадка на цялата страна, а основно за София, уточни проф. Христова.

Тя обясни, че според последно проучване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заоразяване с „делта“ вариант. А това води до други последици.

Болните по-рано започват да предават вируса, т.е., още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50-60% по-лесно от „Алфа“ варианта, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина по-лесно се предава „Делта“ вариантът“, обясни проф. Христова.

Тя напомни обаче, ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване то е безкрайно рядко и леко.

С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастната група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение, подчерта вирусологът.

Проф. Христова коментира, че симптомите при новия вариант, особено началните, са различни – няма я типичната загуба на обоняние и вкус. На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония, обясни още специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.