Премиерът Бойко Борисов предстои да реши дали и министърът на регионалното развитие и благоустройство да подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов ще реши дали след оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов от поста си да се оттегли и министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заради водната криза в Перник. Това коментира в ефира на bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Относно ареста на Нено Димов и последвалата му оставка Дончев заяви, че ако има данни, че някой не си е свършил работата, го прокуратурата и службите трябва да действат. При решенията какви ходове да предприемат правоохранителните органи не могат да влияят съображения какви политически трусове и вибрации биха последвали, подчерта вицепремиерът.

Арестът на министър Нено Димов предизвиква трус в правителството, но „пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка е много къс, а министрите няма имунитет, само повече задължения, заяви Дончев, който не скри, че не му е било приятно да види какво се случва с колега, с когото до вчера са заседавали заедно.

„Действията на прокуратурата няма политически характер, но имат политически последици“, коментира Дончев. „Няма да коментирам министър Петя Аврамова. Претенциите си към нея ще ги заявя лично, а не в ефир“, каза още той.

Макар че отказа да коментира работата на Аврамова, вицепремиерът разкри, че е имал остър разговор с нея и Димов по повод на водната криза. Преди няколко седмици регионалният министър и вече бившият екоминистър, са водили „тежки разпри“ за това чия е отговорността за кризата във водния сектор.

Повод за неговото изявление бе изказването на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов след ареста на екоминистъра Нено Димов, че за водната криза в Перник отговорност носи и регионалното министерство, което е в ресора на Дончев.

„Тези разпри кой е по-виновен не помагат, в момента е по-важно да се мобилизираме, за да разрешим кризата с водата в Перник“, коментира Дончев по отношение изказването на Каракачанов.

„Ако бяха взети мерки през лятото, водната криза можеше да бъде избегната“, смята Дончев, но отбеляза, че правителството е разбрало за кризата, когато тя вече е била факт.

Вицепремиерът обясни, че не е имал информация дали Нено Димов е разрешавал използването на вода от язовира за промишлени нужди. „Процесът по контрол на язовирите завършва на бюрото на министър Ненов, но започва другаде и минава през дълга верига хора, които осигуряват данните“, отбеляза Дончев, според когото водният сектор е изключително сложен, тъй като в него са замесени 5-6 министерства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *