Домусчиев държи 20% от ”Летище София”, договорът не се изпълнява

Потвърдено е от няколко достоверни източника, че фирми на председателя на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев участват с 20% в концесията на ”Летище София”, но искам да разбера къде е операторът на летище ”Мюнхен”. Засега го няма, фигурира само на хартия. До момента не съм видял представители на летище ”Мюнхен”, ангажирани с дейността на ”Летище София”.

Това каза пред Mediapool транспортният министър Христо Алексиев. Той обаче не назова кои са източниците му. За връзка между Домусчиев и концесията на „Летище София“ съобщиха няколко пъти от „Демократична България“.

Концесионер на „Летище София“ е „Соф кънект“. Компанията подписа договора с държавата през юли миналата година. Участници в „Соф кънект“ са фондът „Меридиам“ (Meridiam) и строителят „Щрабаг“ (Strabag) с 1%. От концесионера няколко пъти обявиха след избирането му, че няма участие на българи във фонда.

Транспортният министър припомня, че концесионерът беше освободен от задължението да плаща концесионно възнаграждение на държавата през първите 10 години на концесията заради кризата, предизвикана от коронавируса. Според него това решение на последното редовно правителство е „доста притеснително“.

„Голяма част от първоначалното концесионно възнаграждение от 660 млн. лв. е от заеми от международни финансови институции, включително и от калибъра на Европейската банка за възстановяване и развитие, която освен с дълг, участва и с директна инвестиция в капитала. Реално, заради ниското си самоучастие, концесионерът може на 9-ата година да си тръгне и без да е платил нито един лев на държавата, а в същото време е експлоатирал летището и е прибирал приходите“, допълни Алексиев, уточнявайки, че въпросните 660 млн. лева вече са влезли в бюджета и отдавна са похарчени, „но не от служебното правителство“.

„Концесионерът „СОФ Кънект“ има инвестиционна програма, която трябва да изпълни. До края на тази година трябва да бъдат инвестирани 4.1 млн. евро. По моя груба оценка направените инвестиции са не повече от 200 хил. евро – една тоалетна и 5 дивана. При положение, че до края на октомври трябваше да са направени 1 млн. евро. Аз дълбоко се съмнявам, че планираният размер на инвестиции ще бъде направен. Представиха генерален план за развитието на летището, който го върнах с множество забележки, защото не е направен професионално“, каза още Алексиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *