Доган организира кастинг за кандидат-кметове на ДПС

Мажоритарният собственик на ТЕЦ – Варна Ахмед Доган организира кастинг за кандидат – кметове на ДПС.

Препитването на мераклиите за градоначалници ще се проведе в личните сараи на почетния председател в столичния квартал „Бояна“. Кастингът започва 9 септември и вероятно ще продължи до 24 септември, когато е крайният срок за регистрация  в ОИК. По традиция ДПС посочва кандидат-кметовете си в последния момент.

Пред Доган и формалния председател Мустафа Карадайъ ще застанат номинираните за кметове, придружавани от областните и общински председатели. Решението на почетния председател ще съобщено на съответния областен лидер. Неуспелите претенденти пък обикновено влизат в листите за общински съветници.

Проучване показа, че почти всички настоящи градоначалници искат нов мандат. Очаквано най-голямата интрига е в област Кърджали, където ДПС управлява и 7-те общини. Кметът на областния град Хасан Азис се бори за 5-ти мандат. Община Кърджали е във фактически фалит, защото към началото на тази година официалните и неофициални дългове са в размер на астрономическите 27 млн. лв. Градът на практика се управлява от кметската съпруга и от години е в плен на бизнес интересите на Румен Гайтански – Вълка, но въпреки това Азис продължава да се хвали с „успехите си“.

Власт през следващите 4 години искат и настоящите кметове на Черноочене, Ардино, Кирково, Момчилград и Крумовград.

За нов мандат се бори и кметът на хасковската община Минерални бани Мюмюн Искендер. Той е с 12 номинации от 12 възможни от местните структури, за които се твърди, че са под пълен негов контрол. Шоу се очертава в Свиленград, където ДПС пък издигна чалгаджията Милко Калайджиев за кандидат-кмет.

В Белица Радослав Ревански също напира отново да бъде начело на местната власт. Бившият активист на младежката организация е обект на подигравки в централата на партията заради хвалбите му, че бил „протеже“ на Делян Пеевски.

Формалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ е издигнал шурея си Мустафа Караахмед за нов кметски мандат в Община Борино. Името на Караахмед нашумя по време на евроизборите, когато стана ясно, че фамилията е усвоила стотици хиляди левове от фонд „Земеделие“ за къщи за гости. Парите пък били отпускани със съдействието на съселянката им Атидже Алиева, която е бивш зам.-шеф на фонда и в момента е евродепутат от ДПС. За Мадан и Рудозем местните структури излъчиха сегашните кметове – Фахри Молайсенов и Румен Пехливанов. Очакванията са те да спечелят още на първия тур по традиционния за партията начин – банкнота с лика на Пенчо Славейков за всеки гласоподавател.

Нов мандат искат и кметовете на Дулово Юксел Ахмед и на Цар Калоян Дауд Аляовлу.

От 2013 г. Ахмед Доган непрекъснато твърди, че е напуснал активната политика и че не се занимава с партията, която уж бил оставил на оперативните председатели (Лютви Местан и Мустафа Карадайъ). Тези му твърдения обаче не отговарят на истината, защото без него в движението не може да бъде взето нито едно важно решение. Доган определя политиката на ДПС, реди листите за депутати, евродепутати и кметове и кадрува в общински и държавни структури, дадени му на концесия от тайния коалиционен партньор ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *