Директорът на ТЕЦ-Перник: С инвестиции в зелени технологии ще се намали въглеродният отпечатък

„Топлофикация Перник“ е част от енергийния сектор на България. Тя е базова мощност за икономиката на страната. Затова ние инвестираме в бъдещето на дружеството, в неговото модернизиране, дигитализиране и внедряване на зелени практики0″. Това каза Ясен Кацаров, директор на предприятието.

Той напомни, че през последните години „Топлофикация Перник“ е обект на значителни технологични промени. Инвестирани са милиони левове в модернизация на съоръженията за производство на електрическа и топлинна енергия и сероочистващата инсталация. „Трябва да извършим цялостна трансформация на енергийните мощности, за да спазим екологичните изисквания. Ние работим по преминаването поне частично на природен газ за производство на електроенергия през лятото. С тази инвестиция ще произвеждаме по-екологична енергия. Внедряването на новите мощности в режим на работа ще доведе до повишаване на качеството на предлаганите услуги“, обясни Кацаров.

Директорът посочи, че българските въглищни топлоелектрически централи заемат водещо място на българския енергиен пазар. Той изтъкна голямото стратегическо значение на ТЕЦ-оветe както за енергийната сигурност на България. „Ръководството на всяка една въглищна централа, местна и национална власт, изобщо всички засегнати правят всичко възможно предприятията да продължат да работят. Въглищата изиграха огромна роля в промишленото развитие, създаването на заетост и благосъстояние. Днес изкопаемите горива трябва да бъдат заменени с възобновяеми източници и природен газ, които не замърсяват въздуха при производствения процес“, каза Кацаров. Той посочи, че с инвестиции в зелени технологии ще се намали въглеродният отпечатък.

Ясен Кацаров бе категоричен, че всяка една централа, включително и „Топлофикация Перник“ имат бъдеще, ако бъдат направени необходимите промени в горивната база и съоръженията. „Такива огромни предприятия не бива да бъдат оставени да се развиват инерция и да се нарежат за скрап. Напротив, те имат капацитета и възможностите да работят още дълги години. Факт е, че те не изглеждат като от корицата на списание, но това не значи, че не работят“, отбеляза Кацаров. Той напомни, че всяка година се влагат огромни средства в обновлението и модернизацията на съоръженията, като целта е постигане на по-добро качество в обслужването на клиентите.

„В „Топлофикация – Перник“ се трудят квалифицирани кадри и няма да позволим с лека ръка те да останат без работа. Точно това ще стане, ако се затворят централите“, заяви той. Кацаров отново посочи, че има редица възможности и начини за удължаване на живота на предприятията и запазване на работните места чрез преквалификация. „Изобщо, въглищните региони са благоприятни за инвестиции. Притежават необходимите географски и икономически възможности да се развиват и да привличат и чуждестранни инвеститори. За това ние се борим и ще продължим и занапред, за да надградим досега постигнатото. Централите ще бъдат гарант за прехода към нисковъглеродна енергетика“, каза директорът на ТЕЦ-а.

Ясен Кацаров изрази мнение, че „Зелената сделка“ може да се окаже много важна за сектора и като цяло за икономиката на страната, включително и за поколения напред. „ЕС залага своето икономическо бъдеще на Зелената сделка. Бих нарекъл Зелената сделка стратегия за екологичния и дигитален преход“, каза Кацаров. Според него, за да се осъществи преходът към нисковъглеродно производство се налагат промени, които ще засегнат всеки един икономически сектор, не само енергетиката. Кацаров е убеден, че с добре изработени и съобразени с възможностите на България секторни стратегии и планове, би могло да има много ползи за нас като държава.

„Заедно работим по развитие на планове за бъдещето на „Топлофикация Перник“. Целият ни екип се състои от всеотдайни, знаещи и можещи хора. Те са истински професионалисти. Вярвам, че с общи усилия ще успеем да превърнем централата в модерна централа, произвеждаща екологична енергия“, каза директорът на предприятието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *