Бойко Рашков: Наистина са били подслушвани политици около изборите

В момента се унищожават материали в ДАНС, добави МВР шефът

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди късно в четвъртък вечерта пред БТА информацията, че политици са били подслушвани от две служби – ДАТО и ДАНС. По негова информация в момента се унищожават материали в ДАНС. По информация на bTV сред подслушваните около изборите на 4 април е бил и служебният премиер Стефан Янев.

32-ма души от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от “Вътрешна сигурност” на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП. Това съобщи съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пред „Сега“ в четвъртък. Той призова вътрешния министър Бойко Рашков „да извърши щателна проверка“.

Софийската градска прокуратура се е самосезирала по случая по публикациите и е възложила проверка на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства. То ще трябва да провери дали Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, ГДБОП и ДАНС са извършили нарушения при прилагането на СРС, съобщи държавното обвинение.

Атанас Атанасов твърди, че той и другият съпредседател на ДБ Христо Иванов били разделени – всеки от тях е подслушван от различна служба.

Според информацията на Атанасов придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са нарязани с шредери и унищожени във “Вътрешна сигурност”.

Все пак има две места, на които няма как да няма следа за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява регистър на разрешенията за прилагане на СРС-та, а другото място е в ДАТО и ДАНС, която има самостоятелно звено за прилагане на СРС.

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов каза пред „Сега“ в четвъртък, че на 17 май е подал заявление до Националното бюро за контрол на СРС-тата да получи информация дали е бил подслушван неправомерно. На въпрос защо го е направил, Костов обясни, че имал предупреждения от много хора, че е подслушван. Според Атанасов не е изключено Костов да е един от тези 32-ма политици и е възможно да е подслушван, за да се следи дали и какво съветва коалицията преди изборите.

Атанасов апелира пред БНР Рашков да извърши проверка по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

„Каква е работата на „Вътрешна сигурност“ на МВР да прилага СРС по отношение на лица от политическите партии и хора, които са били водачи на листи на миналите избори?“, попита Атанасов. „Самозабравили са се тези хора, начело с Борисов и тази кохорта от специалните служби. През последните години са вършели безобразия, които трябва да бъдат демаскирани. Българската общественост да разбере с какви средства и методи е крепена властта на Борисов.… Публичност и прозрачност трябва да бъде дадена на тези скрити механизми за крепене на Борисовата държава“, коментира още Атанас Атанасов.

Бойко Рашков каза пред „Сега“ в четвъртък, че е разговарял с директора на Вътрешна сигурност Стефчо Банков и той е отрекъл дирекцията да се е занимавала с подслушване на политици. „Има една служба, която държавата е създала, и която трябва веднага да се задейства и да провери“, коментира той скандалът пред журналисти в Пловдив, препращайки към Националното бюро за контрол на СРС-тата. Според него членовете на Бюрото трябва да се самосезират от публикациите и да направят проверка и „да не се счита, че министърът ще тръгне да върши тяхната работа“. „Доколкото имам правомощия, мога да проверя службата в МВР, в която има такива сведения“, обясни Рашков.

Още в сряда лидери на „Демократична България“ обявиха, че ще искат проверка дали е имало подслушване на политици. „Г-н Рашков трябва да разкрие и имало ли е незаконно подслушване на политически фигури, той е специалист в областта на СРС-тата. Не мога да говоря за реваншизъм. Не е това основната функция на служебното правителство – да прави смени и рокади, но те са наложителни. ДБ няма свои представители в служебното правителство. Това го казвам категорично. За мен успехът на служебното правителство се състои в неговата неутралност“, обяви Христо Иванов в сряда.

„Очакваме МВР да направи бърза проверка дали през последните месеци са подслушвани и следени политически лидери от опозиционни партии, какво е станало с тези СРС (дали случайно не са се наводнили?), каква е била причината да бъдат прилагани СРС- та и кой ги е разрешил?“, попита часове по-късно във във Фейсбук и Ивайло Мирчев. По непотвърдена информация ДАНС твърди, че в архива, където се държат веществените доказателства, т.е.. дешифрираните на хартия СРС-та, е имало наводнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *