Директорът на ТЕЦ-Враца: Основен приоритет за нас е опазване на околната среда, постигаме целите си чрез зелени проекти

Инж. Радослав Михайлов изрази несъгласие с проект на закон, който в случай, че бъде приет, ще доведе до негативни последици на енергийните предприятия

„Основен акцент в екологичната ни политика са инвестициите в чисти горива. По този начин ние даваме нашия принос за опазването на околната среда. Заложените мерки в бизнес плана на предприятието изцяло съответстват с националните и европейските приоритети в областта на опазването на околната среда и устойчивото развитие“. Това заяви инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на „Топлофикация Враца“.

Той даде за пример използването на биогорива за производството на енергия. Инж. Михайлов уточни, че биомасата е напълно екологичен източник на енергия без отделяне на емисии.

Изпълнителният директор заяви, че имат намерение да насочат усилията си и към разширение на съществуващата инсталация за комбинирано производство.

„Поставили сме си за цел дългосрочно да продължим да осигуряваме надеждно, сигурно и екологично отопление, спазвайки законите“, подчерта инж. Михайлов.

По повод ремонтната програма, той, че тази година са били извършени само частични ремонти на участъци, които са амортизирани и биха били повод за възникване на голяма авария през зимата. По думите му както тяхната топлофикация, така и всички останали се намират в трудно финансово положение. „Въпреки намеренията да извършваме мащабни подобрения по топлопреносната мрежа, която е на немалко години, нямаме тази финансова възможност. Разходите ни са огромни и се налага да приоритизираме ремонтите, за да не фалираме“, подчерта инж. Михайлов.

Изпълнителният директор изрази притеснение относно проектозакон, с който се цели част от приходите на производителите на енергия да бъдат насочени към държавата. Директорът на дружеството категорично изрази несъгласието от името на целия екип на „Топлофикация Враца“. Според инж. Михайлов с готвените промени ще се ощетят допълнително предприятия, които са важни за енергийната сигурност на страната.

Инж. Радослав Михайлов изрази надежда, че ще бъде преосмислен сегашният вариант на закона. „В противен случай се създава риск българските енергийни дружества да бъдат доведени до фалит“, категоричен беше директорът. Той посочи, че са изпратили официални писма до институциите, с които изразяват тревогата си.

Като социално-отговорно предприятие инж. Михайлов заяви, че и занапред ще продължават да полагат сериозни усилия за опазване и подобряване на природата, както и за осигуряването на надеждно и непрекъсваемо подаване на топлинна енергия към клиентите им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *