Джокович загуби делото и ще бъде депортиран от Австралия

Тенис звездата Новак Джокович загуби съдебното дело по жалбата за оставането му в Австралия и предстои да бъде депортиран.

Федералният съд уважи решението на правителството да анулира визата на неваксинирания срещу Covid сръбски спортист. Мотивите на правителството са, че той е заплаха за общественото здраве.

Така Джокович загуби шанса да защитава титлата си на откритото първенство на Австралия в Мелбърн.

Първият му мач трябваше да е в понеделник. 34-годишният действащ шампион на Откритото първенство на Австралия по тенис бе изтеглен в жребия срещу сънародника си Миомир Кецманович, а в неделя стана ясно и че ще играе с него във вечерната сесия на първия ден от турнира в понеделник. При защита на трофея от Мелбърн той щеше да първият тенисист при мъжете в историята с 21 корони от Големия шлем.

По време на процеса в неделя защитата на Джокович пледира пред тримата съдии, че основанията на правителството са „невалидни и нелогични“.

Съдебната колегия начело с Джеймс Олсоп обаче се съгласи с решението на министъра по въпросите на миграцията, че издаването на виза на неваксинирания Джокович може да провокира вълна от антиваксърски настроения.

Разпорежданията на съда са молбата да бъде отхвърлена, обяви Джеймс Олсоп в неделя, часове преди началото на мачовете от основната схема на Аустрелиън Оупън

Новак Джокович заяви, че е „много разочарован“ от решението на съда, но ще се съобрази с него и ще напусне Австралия: „Уважавам решението на съда и ще сътруднича на властите във връзка с напускането ми от страната“.

Вечерта преди началото на Аустрелиън Оупън той каза „Преди да правя коментари ще отделя малко повече време за да си почина и да се възстановя. Аз съм изключително разочарован от съдебното решение, което отхвърли молбата ми да бъде преразгледано решението на министъра за анулиране на визата ми. Това означава, че не мога да остана в Австралия и да участвам на турнира“.

„За мен е доста неприятно, че през последните седмици основният фокус беше върху мен. Надявам се, че сега ще може всички да се фокусираме върху играта и турнира. Пожелавам на всички участници, официалните лица от турнира, персонала, доброволците и феновете, всичко най-добро на този турнир“, каза Джокович и благодари на семейството, приятелите и феновете, както и на своите сънародници за постоянната подкрепа, която е получавал.

На мача в понеделник вместо Джокович ще играе италианецът Салваторе Карузо, заемащ 150-то място в рейтинга ATP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *