Депутатите одобриха договора за купуване на още осем F-16

Офертата за новата партида изтребители е близо $1,3 милиарда

 

Договорът за закупуване на още осем американски изтребителя F-16 одобриха днес на първо четене депутатите. „За“ него гласуваха 152-ма народни представители от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и „Български възход“. „Против“ бяха 42-ма от „Възраждане“ и БСП, а сред тях и един от „Промяната“.  Други седем от ПП пък се въздържаха.

Офертата за вторите осем самолета F-16 Block 70 е близо 1,3 млрд. долара. Сумата е приблизително същата като тази по първия договор, която е 1 млрд. и 256 млн. долара, но пакетът въоръжение е доста по-голям и вече имаме право на разсрочено плащане.

Бройката самолети е същата, но с разлика, че при първите единичните са 6 броя, а двуместните („спарки“) – 2, за вторите съотношението е 4 на 4. Резервните двигатели са с два повече. Ракетите за близка дистанция са с 5 повече. При ракетите за средна дистанция вземаме по-новия, най-модерния вариант и те са с 6 повече. Контейнерите са с 2 повече. В първия сет няма планиращи бомби, сега те са цялото количество. По отношение на управляемите бомби в първия сет също нямаше, сега са всички необходими.

Снарядите за бордовото оръдие са два пъти повече от първия договор, резервните радари са с един повече. С един повече са резервният бордови компютър и симулаторът за въоръжение. Броят на горивните резервоари е същата бройка, както в първия комплект. Пилотите за обучение ще бъдат с четирима повече. Техниците са наполовина по-малко, защото първите винаги трябва да са повече и сега допълваме тези, които са липсвали за цяла ескадрила. Включено е и дооборудване за оперативна база.

„Унизителна сага“ видя в сключването на втория договор по време на дебатите социалистът Румен Гечев. „Редовно си плащаме милиарди и не получаваме нищо“, каза той. И разтълкува, че щом в предложението цената е записана като „прогнозна“, днес може да е „2 млрд., а утре 200 млрд.“

Тази риторика е достойна за правителството на Жан Виденов, в което бяхте министър, но не и за една модерна социалистическа партия, отвърна му Атанас Славов от ДБ

Надявам се БСП някога да го осъзнаят, че пари за отбрана на една страна винаги са необходими, особено сега като има война в близост до нас. Къде бяхте? Защо не ги променихте тези неща? Те са договаряни по време на вашето правителство. Не ги променяте, може би, защото не са така, обърна се към Гечев пък Христо Гаджев от ГЕРБ.

САЩ не дават на изпълнителя да променя нищо в този договор, той е поставен в робско положение, настоя Гечев.

Надявахме се, че на разговора днес, ще излезете от пропагандния си тон. Колеги, ние не сме в супермаркет за самолети. Не може да отидем и да си изберем. Всеки разправя как видиш ли има нещо по-добро? Къде е? Кой го предлага? Другата опорка – Щели сме да чакаме много, ами в наши дни за нов автомобил се чака една година, настоя отново Атанас Славов.

„Промяната“ и „Възраждане“ обаче настояха министърът на отбраната да обясни подробно какво точно представлява договора и основателни ли са притесненията на депутатите по него.

През 2018 г. се взе едно политическо решение и след това експертизата няма значение. Но ако не се вземат още 8 самолета, няма да има достатъчен боен комплект така, че самолетите да изпълняват добре заложените им задачи. Затова е необходимо да има още самолети, обясни от своя страна военният министър Димитър Стоянов.

Във втория договор има включено въоръжение. Първите осем броя са недостатъчни за изпълнение на задачите по еърполисинг, а какво остава за охрана на въздушното ни пространство. Личното мнение е късно да го коментираме. Условията са ясни, ние сме пожелали да сключим договора по програмата FMS. МО има достатъчно капацитет да управлява договора и не само този. В договора има ясни параметри, цени, количества, срокове, приложена е и схемата за плащане на всяко едно тримесечие. Ако няма втори договор, тук оставям на страна личните предпочитания, ще скъсаме със 110 г. бойна авиация, каза Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *