Правителството тайно предложи за орден близък на Доган и Илия Павлов

Гълъб Донев скандално премълча решението

Проф. Николай Вълканов – дългогодишен вицепрезидент на „Мултигруп“ и човекът, който плати на Ахмед Доган рекордния хонорар от 1 млн. евро, е предложен за орден „Стара планина“ – първа степен с тайно решение на правителството на Гълъб Донев. Това е втори опит предприемачът да получи отличието.

Решението е взето на 17 септември и в изключително тревожен симптом за отстъпление от прозрачност бе укрито от обществеността – то не е било предмет на редовно заседание, за него няма съобщение на правителствената пресслужба, нито пък точка в дневния ред на някое от последните заседания. За него се разбра едва след публикуването му в системата за правна информация на правителството и първи го видяха „Флагман“. Кабинетът само предлага хора за тези отличия, а връчването им е в прерогативите на президента. Практика е ордените да се съгласуват предварително между двете институции.

Проверка в системата установи, че предложението идва от премиера Гълъб Донев, а мотивите му са преписани от първия опит да се прокара това явно много важно отличие за Вълканов. Колко е важно то личи и от първия опит кабинетът да изпълни процедурата и да изпрати такова предложение до президента Румен Радев – той беше на последното заседание на служебния кабинет на Стефан Янев, но тогава възражението на четирима министри го предотвратиха. Сега стенограма от дебатите вероятно няма да видим – на 17 ноември, когато е взето решението, не е оповестявано заседание на Министерския съвет.

Николай Вълканов е „български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешното развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование“, четем в мотивите към решението. На страница и половина са изброени всичките му научни титли, предприемачески награди и фирмени участия с едно набиващо се на очи отсъствие – на принадлежността му към „Мултигруп“, с която го познава широката общественост.

За публиката Вълканов е известен и като човека, който през 2012 г. даде чрез дъщерно дружество на „Минстрой“ 1 млн. евро консултантски хонорар на Ахмед Доган за хидровъзела “Цанков камък”. След разразилата се буря Вълканов защити хонорара така: „В България има само 10 човека, които имат познания в хидроенергетиката, и Ахмед Доган е един от тях. Той има огромни познания и изпитва повече от страст към производството на ток от вода“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *