Гюнер Тахир: Очаквам едно ребрандиране на ДПС, защо не и партията да си смени името

Доган през всичките тези 34 години направи всичко възможно след него да не се очертае нов лидер, казва той

ДПС без Мустафа Карадайъ, но отново с Ахмед Доган начело. Какво се случва в партията, какво да очакваме? Пред ФАКТИ говори Гюнер Тахир, който е един от учредителите на ДПС.

– Г-н Тахир, какви процеси се случиха в ДПС, за да се стигне до освобождаването на Мустафа Карадайъ от поста председател на партията?
– Нещата назряваха от дълго време, а процесите са както в организационен, така и в политически план. Що се отнася до организационните въпроси, през последните една-две години имаше в определени общини на страната проблеми с комуникацията между ръководството на партията – в лицето на Карадайъ, и съответните общински структури. Хората по места не бяха доволни от някои решения на Мустафа Карадайъ, както и на заместник-председателя по организационните въпроси Ахмед Ахмедов. Пример мога да дам с Омуртаг. Става въпрос за Имрен Мехмедова, защото хората на място смятат, че тя няма никакъв принос за развитието на ДПС в Търговище и не трябва да бъде местен депутат. Тя обаче за пореден път бе посочена като кандидат и затова ДПС на последните парламентарни избори успя да класира само един депутат от региона и това е Джейхан Ибрямов, който водеше листата. Въпреки че Имрен Мехмедова е член на централното оперативно бюро на ДПС и бе втора в листата, не успя да влезе. Такива проблеми имаше както в Северна, така и в Южна България. Това се отрази на имиджа на двамата в ръководството – Карадайъ и Ахмедов, които вече си подадоха оставките. Освен това те имаха и няколко политически прегрешения, свързани както с дейността им в България, така и в международен план. Карадайъ по някакъв начин допусна повече, отколкото на Доган му е угодно, партията да има отношения с хора от политически кръгове в Турция.

– Имате предвид това, че кандидатът за президент на Турция от обединената опозиция Кемал Калъчдароглу бе на обиколка в Кърджалийско и се срещна с Мустафа Карадайъ през април, а изборите в Турция бяха в края на май?
– Това се преекспонира, дали Карадайъ е подкрепил опонента на Ердоган или самия Ердоган. Това е без значение. Просто Доган взе мерки оперативното ръководство на партията да не допуска чуждо влияние.

– А допуска ли се такова, според вас, в ДПС?
– Явно се допуска, защото Доган взе мерки, макар и не толкова прибързани, както се случи при Лютви Местан. Тук процесът – при Карадайъ, зрееше. Дори и при последните изяви на Карадайъ си личеше, че има напрежение. Последно разбрахме, че той е подал оставка още на 23 октомври, но беше обявена официално две седмици по-късно. Тук има един интересен момент, който прави впечатление. Имаше един концерт през септември, организиран във Военния клуб от Посолството на Република Турция и Посолството на Република Азербайджан. Той беше във връзка със 100-годишнината на турската Република и 100-годишнината от рождението на първия президент на Азербайджан – Хейдар Алиев. На въпросното събитие гостите бяха посрещани не само от двамата посланици, но и от Мустафа Карадайъ. Задава се въпросът: „Карадайъ в качеството на какъв е там и защо той посреща гостите?“ На този въпрос едва ли и самият Карадайъ може да отговори. Някой може да го покани, но не е казано, че той трябва да приеме. Това е едно от нещата, които впоследствие бяха причина да му се вземе главата.

– Сега ще видим ли нов облик на ДПС, след като Ахмед Доган оглави партията до конференцията, на която ще се избере ново ръководство?
– Нов облик… Няма за кога, защото времето е достатъчно кратко, а и все още не се знае кога точно ще се проведе конференцията на ДПС? Ако се определи дата през месец февруари, ще имат два-три месеца време, през което освен чисто организационни мероприятия – като провеждането на общински и областни конференции, на които ще избират делегати за националната конференция, друго реално не мога да направят. Освен, разбира се, да използват времето и традициите в партията, за да се освободят такива хора, които вече са доказани, че не могат да правя добра политика по регионите. Тук говорим предимно за областни председатели като Сали Табаков във Варна, като Хамди Илязов в Търговище, като Гюнай Далоглу във Велико Търново и т.н. Съответно ще има и смяна на общински председатели надолу по веригата. За да се укрепи организационно партията, ще има промяна и в ръководството. Например, в Република Турция има един човек, който е изселник от 70-те години – Фахри Вантансевер, който няма нито капацитет, нито възможност да прави политика в полза на ДПС. Ето такива промени очаквам. Също и ако някой реши открито да прояви недоволство от това, което се случва през последно време в ДПС, като например това, че Делян Пеевски стана едноличен председател на парламентарната група на ДПС, а се очертава да бъде и едноличен председател на партията … Ако има такива, които да проявят гласно недоволство, те ще бъдат отстрани.

– А виждате ли в ДПС фигура, която би могла да бъде излъчена за нов лидер на партията?
– Тук въпросът е деликатен, защото по принцип Доган през всичките тези 34 години направи всичко възможно след него да не се очертае такъв лидер или такива лидери. Разпространява се мнението, че едва ли не ДПС е единствената партия, която си подготвя кадрите предварително, а след това ги реализира и така нататък. Това не е съвсем вярно, защото Доган не го прави. Доган не иска някой около него да придобие опит и да го замести по естествен начин. Напротив, това е причината той да назначаваше председатели на партията, както се назначава изпълнителен директор на корпорация. Той иска да държи властта над хората. В този смисъл смятам, че сега може да очакваме и една промяна, едно ребрандиране на ДПС. Защо не и партията да си смени името, за да има нещо ново. Няма как да го преценя в момента, но при всички положения човешкият живот има един неизбежен завършек. Да даде Аллах на Доган още много години здраве и живот, но е ясно, че мъжете в България живеят някъде около 70 години. Така че според мен дойде времето, когато Доган вече изпълни своята мисия. Той успя да държи турското население и мюсюлманите в България далече от централната власт, не реши нито един техен проблем съзнателно. Доган не е вкарал лично нито един законопроект в Народното събрание, който да е в полза на хората, които му гласуват доверие. Така че очаквам в това отношение той да предаде властта на следващия, който е посочен от тези, които са го създали и него.

– Кои са тези хора?
– Ще си говорим за това друг път.

Интервю на Калин Каменов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *