Гришо отпадна във Виена

Григор Димитров изигра среща на много високо ниво и имаше всички шансове да преодолее за втора поредна година съпротивата на Стефанос Циципас във Виена, ала водачът в схемата на АТР 500 турнира се оказа по-решителен във важните моменти и се наложи със 7:6 (6), 6:4. 


Срещата започна с високоскоростна размяна от основната линия, която топ поставеният завърши с уверено воле на мрежата, но първата ни ракета веднага отреагира и не даде нито точка на опонента си в своя първи сервис гейм. Григор продължаваше да играе със завидна увереност, а Циципас просто не можеше да удържи агресията в играта на българина и се оказа изправен пред два брейкбола. Тогава сервисът на световния №3 се задейства, като последва мощен начален удар и уверена акция в близост до филето, които го измъкнаха от тежкото положение.
Димитров пък продължи да впечатлява, печелейки на нула следващото си подаване, а впоследствие се сдоби с нов брейкбол, само че гъркът пое инициативата в свои ръце и изравни за 2:2. Това даде известен импулс в действията на финалиста от Ролан Гарос, което му позволи да застраши началния удар на първата ни ракета, но последва светкавичен уинър от смач и скоро хасковлията отново излезе напред в резултата. Оттам насетне двамата стабилизираха представянето си от сервис линията, докато не се стигне до логичен тайбрек. В него форхендът на Григор работеше безотказно и му позволи да поведе с ранен мини пробив, който задържа до 6:3. Циципас спаси първите два сетбола с безкомпромисни атаки, а ръката на родния ни представител трепна в следващата точка и станахме свидетели на пълен паритет.  Последва страхотен дланов удар върху линията от страна на фаворита, чието самочувствие се увеличаваше с всяка една изминала минута, и това му помогна да спечели следващата продължителна размяна, която реши спора в откриващата част.
Вторият сет започна неприятно за Гришо, той допусна първата си двойна грешка в мача, ала веднага се поправи с ас. Личеше си обаче как по-високоранкираният тенисист показва далеч по-голяма стабилност от основната линия и Димитров компенсираше със спорадични избухвания. Все пак непоставеният играч не позволяваше на опонента си да се откъсне напред, макар че видимо отстъпваше игрово и трябваше да работи сериозно за всяка спечелена размяна. Равенството продължи да властва на корта до седмия гейм, в който българинът получи частичен шанс, но бекхендът му омекна в най-неподходящия момент и пробивите продължаваха да отсъстват в срещата. Подемът в действията на Гришо продължи с пълни сили и напълно логично видяхме първи брейкбол в сета. Последва съвършено драйв воле от ракетата на гърка, а сякаш този епизод от сблъсъка пречупи първата ни ракета и Циципас най-после спечели при сервис на Димитров, за да се поздрави с успеха.
Следващият съперник на гръка е Франсис Тиафо (САЩ), който елиминира с 6:4, 6:4 Душан Лайович (Сър).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *