Германската прокуратура нахлу в офиси на “Фолксваген”

Разследват се дизелови превозни средства с двигатели от тип EA 288
Германската прокуратура нахлу в офиси на “Фолксваген”. Компанията обяви, че се извършват разследвания на дизеловите коли с двигател тип ЕА 288 – наследник на ЕА 189, който бе в сърцевината на “Дизелгейт”, предаде Ройтерс.
Твърденията се основават на технически факти, които самият компетентен орган за разследване и лицензиране разкри на ранен етап. „Фолксваген“ си сътрудничи с прокуратурата, въпреки че компанията счита тяхното юридическо тълкуване и произтичащото от него разследване за неоснователни.

Двигателят с обозначението EA 288 е уличен за централен обект в манипулациите с отделяни емисии. Говорител на VW заяви, че това не е разследване срещу самата компания, а срещу лица, „далеч под борда“.

През септември тази година за пръв път възникна подозрението, че двигателят тип EA 288 вероятно е модифициран с цел манипулация.

„Фолксваген“ призна през септември 2015 г., че е манипулирал дизеловите емисии на изгорели газове със специален софтуер. Това е гарантирало, че дизеловите автомобили спазват границите за азотния оксид на тестуването, но на пътя токсичните емисии са многократно повече.

Процеса по скандала е струвал на групата досега повече от 30 милиарда евро. Поради обявените манипулации на по-стария тип двигател EA 189, помещенията на фабриката на VW във Волфсбург вече бяха претърсени десетки пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *