Правителството явно не изпълнява и препоръките на Венецианската комисия

“Независим“ прокурор с мандат от 7 години ще има право да разследва главния прокурор и няма да му се отчита. Това е фокусът на съдебната реформа, предложена от правителството, за да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия. Магистратът ще бъде началник на инспектората във Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

“Тези промени са изцяло в конституционната рамка. Не се засяга ексклузивността на функциите на прокуратурата“, обясни Данаил Кирилов.

На този етап изглежда, че правителството игнорира голяма част от препоръките на Венецианската комисия за промени в самия Висш съдебен съвет. Комисията препоръча членове на ВСС, които не са свързани с прокуратурата, да могат да предлагат започване на разследване или дисциплинарно разследване срещу главния прокурор. На този фон кабинетът “Борисов” предлага Прокурорската колегия, която е в сериозна зависимост от волята на главния прокурор, да избира магистрата, който ще разследва главния прокурор.

“Независимият” магистрат няма да разполага с отделен бюджет, което също поставя под съмнение неговата бъдеща ефективност. Пакетът от промени няма да бъде подложен на задължителното по закон обществено обсъждане.

Той е твърде спорен и от конституционна гледна точка. Член 126 ал. 2 от конституцията постановява, че “главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“. Това означава, че няма как да има напълно “независим“ прокурор без промяна в основния закон или правителството се опитва да заблуди обществото и международните партньори.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *