ГЕРБ не знае кои фирми колко боклуци внасят

Нено Димов се оплете в обясненията си, не отговори конкретно на нито един въпрос по темата

Правителството и екоминистърът не знаят на колко фирми са дали разрешително да внасят боклуци, за какво количество и къде се съхраняват отпадъците. Това обобщение направи Корнелия Нинова след изслушването на Нено Димов в НС. Той застана пред депутатите по искане на ПГ “БСП за България”, за да даде информация за транспортирането на стотици тонове отпадък с неясен произход у нас. “От отговорите на министъра разбрахме, че МОСВ не е давало разрешение за внос на боклуци.

Италиански медии обаче писаха, че техни фирми го правят за България по определена схема на мафията”, припомни председателката на БСП. “Г-н министър, не попитахте ли италианската страна, след като прочетохте тревожната информация? Вярно ли е, че това количество е предназначено за България, кой от италианска страна стои зад това, кой от българска страна чака този боклук и какво могат да направят службите на двете държави, за да пресечете този канал за зариване на България с нерегламентирани боклуци”, обърна се Нинова към Димов. Според нея в контрола цари пълен административен хаос – митниците отговарят за границите, МВР какво се случва във вътрешността на страната, а РИОСВ отговаря за сметища. Нинова заподозря, че министърът няма информация или я крие, а някой изкарва много пари от тровенето на българите.

Трябваше карабинерите в Милано да задържат почти 900 т неясен отпадък с дестинация България, та МОСВ да тръгне да се оправдава с процедури и наредби, възмути се депутатът от “БСП за България” Манол Генов, който представи мотивите за изслушването на екоминистъра. Той припомни, че по Закона за достъп до обществена информация медия е поискала от Изпълнителната агенция по околна среда списък с фирмите, които внасят отпадъци в България. За 2017 г. и 2018 г. сведенията са били отказани под претекст, че данните не са обществено значими. След обжалване във ВАС има решение, че информацията трябва да бъде предоставена, настоя Генов.

В питанията се включиха единствено депутатите от БСП и ДПС. Министър Димов се оплете в обясненията си, не отговори конкретно на нито един въпрос и повтаряше опорните точки, написани на лист. По думите му контролът по превоза на отпадъците е засилен още през лятото. Той се оправда, че в министерството контролират само документално вноса на отпадъци. Димов отрече да има информация, че заловеният отпадък от Италия е бил предназначен за България.

От ГЕРБ декларативно обявиха, че трябва непримиримост към всякакви форми на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Шефката на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева дори благодари на БСП, че предизвикали изслушване по тази актуална и изключително важна тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *