Скандал за пари с българска следа в Австрия

Наш бизнесмен платил 55 хил. евро за лобиране от австрийската Партия на свободата

Българин, дарил 55 000 евро за очаквано съдействие при осъществяване на крупна финансова сделка, бе замесен в поредния скандал с дясната австрийска Партия на свободата, пише местният сайт “ое24”.

Български бизнесмен, който често пребивава във Виена, преди около година решава заедно със своя партньор да изкупи българско пенсионно осигуряване от австрийски концерн.

Барбара Капел от Партията на свободата признава, че е получила 55 000 евро в брой от българския бизнесмен С. Според Капер тогавашният лидер на партията Хайнц-Кристиан Щрахе е дал съгласието си тя да влезе в ролята на лобист.

В интервю за изданието тя заявява, че всичко, което е извършила, е било легално. “Нямаше нищо незаконно. Приех партийно дарение и го предадох коректно по-нататък”, оправдава се тя.

След обаче провала на сделката С. си е поискал парите обратно. Капел предполага, че бизнесменът има финансови проблеми.

“Това ме плаши. Предприемачът е доста опасен”, признава тя пред Дое24Ф.

Бившата евродепутатка разказва, че през 2018-а С. заедно с партньора си е искал да изкупи българския пенсионен фонд от австрийски застрахователен концерн.

“Вече бяха инвестирани 8 млн. (евро – бел.ред.). Сделката обаче спря и бях помолена да се намеся”, заяви Капел.

За целта тя получава одобрението на партийния ръководител Хайнц-Кристиан Щрахе, който обаче настоява С. “да дари нещо за партията”. На въпроса й “Колко?” Щрахе бил отговорил: “100 000”.

Българинът платил. Не 100 000, а 55 000, признава Каплер, след като е мълчала по този въпрос от ноември насам. Тя разказва, че е провела три срещи в 5-звезден хотел на Рингщрасе във Виена. Парите са били в пликове. Капел предала парите на “посредник”, който трябвало да ги предаде по-нататък. “Не знам какво е направил с тях”, признава едва сега жената.

Хайнц-Кристиан Щрахе отрича да има каквото и да е участие в тази сделка.

“Абсолютна лъжа е, че съм казал, че тя трябва да поиска 100 000 евро като дарение от български бизнесмен. В партията не е постъпвало дарение”, пише Щрахе във фейсбук.

Според изданието отправените взаимни обвинения изострят допълнително “братоубийствената война” в партията. Освен Капел българският бизнесмен е бил познат и на член на ръководството на партията, който го е поканил на партито по случай рождения си ден.

Пред медията Барбара Капел потвърждава, че познава българския бизнесмен С. “от много години” и се е срещала многократно с него.

Но въпросният бизнесмен е заподозрян в пране на пари. Ако бъде осъден, съгласно чл. 165 от Наказателния кодекс, С. може да получи до 10 г. лишаване от свобода. Капел твърди, че телефонът на българина е бил подслушван. “Знам, че е разследван. Той е опасен човек, който уж е бил агент на българските тайни служби”, споделя тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *