ГЕРБ издигат Петър Стоянов за президент

Партията на Бойко Борисов отново мисли да издига Петър Стоянов за кандидат-президент. Това стана ясно в неделя след като Бойко Борисов и Даниел Митов потвърдиха, че няма да са кандидатите на партията за държавен глава.

„Мисли се и за Петър Стоянов, защото той е една от положителните фигури през последните 30 години. Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, благодарение на това страната ни е член на ЕС и НАТО. Той не само има качества да бъде президент, но той ги и показа. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов“, съобщи пред БНР Тома Биков от ГЕРБ.

Името на Стоянов за възможен кандидат на ГЕРБ в президентската битка срещу Румен Радев започна да се спряга още преди месеци, от началото на лятото. Анализатори обаче са на мнение, че не е сигурно дали Стоянов ще приеме поканата на ГЕРБ след като се очертават президентски избори, в които кандидат на ГЕРБ най-вероятно ще загуби.

Биков добави още, че профилът на кандидат за президент на партията трябва да бъде профил на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог, който да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси. Който може да направи първите крачки за излизане от политическата криза, в която се намираме“.

Борисов няма да е кандидат за президент

Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези президентски избори, обави по-рано в неделя Томислав Дончев, заместник-председателят на ПГ ГЕРБ.

„Влизайки в подобна роля, той трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници, който да изпълни тази позиция със съдържание“, каза още той пред бТВ.

„Кандидатът ни ще е по-скоро мъж, но се надявам скоро българското общество да е готово да избере жена за президент“, добави Дончев.

Очаква се кандидатурата на ГЕРБ за предстоящите президентски избори да бъде обявена до 3 седмици.

В момента ръководството на ГЕРБ обсъжда със структурите на партията различни имена, добави Томислав Дончев. Той уточни, че е по-добре бъдещият кандидат да не бъде толкова „партизиран“, за да може да обедини нацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *