В Румъния няма данни Чаушеску да е имал картина на Джаксън Полък

Нашият вътрешен министър обаче е уверен, че картината е автентична и струва над 100 млн. евро

 

Историята с откритата картина у нас, за която нашите власти смятат, че е оригинал на известния американски художник Джаксън Полък се заплита все повече. Хипотезата е, че картината е била част от колекцията на бившия румънски лидер Николае Чаушеску, но от много години е в Гърция. У нас се появи при операция на ГДБОП, като творбата е пренесена от Гърция в България, без да бъде декларирана. Според МВР това е класическа престъпна дейност на гръцки граждани чрез български граждани, като целта е била да се продаде на чужди клиенти.

От Румъния обаче засега не се потвърждава версията, че картината има нещо общо с Чаушеску. Пред БНТ румънският изкуствовен и експерт по държавните арт колекции Адриън Буга каза, че до този момент в архивите на румънските тайни служби Секурирате няма открити данни картина на Джаксън Полък да е била част от колекцията на Николае Чаушеску. Румънската полиция вече се е свързала с него за повече информация по казуса.

“Колекцията на Чаушеску се състои изключително от румънски картини. Комунистическо изкуство, което възхвалява румънския дух. При Чаушеску липсва вкус към американското изкуство, особено пък в стила на Полък”, каза Адриан Буга. Всяка картина в тази колекция има печат и номер на гърба си и етикет.

“Ако картината е дошла от Америка, в архивите има голям шанс да се открие някаква следа. В къщата му не съм открил никакви чужди картини, от Полък или някой друг експресионист. Може да е получавал подаръци, но няма никаква следа от такива картини”, каза Адриан Буга. Сега ще се търсят следи от картината в архивите на “Секуритате”.

Пред Би Ти Ви пък зетят на Чаушеску – съпругът на неговата дъщеря Зоя, каза, че не си спомня да е виждал в дома им такава картина. “Чаушеску не беше колекционер на изкуство. Така че няма начин”, заяви проф. Мирча Операн.

От фондацията на семейството на Джаксън Полък обявиха пред редица български медии, че никой не ги е търсил от България във връзка с находката.

Въпреки многото неясноти, вътрешният министър Иван Дермеджиев е убеден, че картината е автентична. Според него има всички шансове България да стане собственик на откритата при операция на ГДБОП картина на Джаксън Полък. Дермеджиев посочи пред Би Ти Ви тази сутрин, че цената й вероятно е много над 100 млн. евро. Първоначално бе казано, че стойността й е 50 млн. евро.

“Осъществи се сериозна акция, на основата на която страната ни ще придобие тази картина. Има шанс да я задържим, тъй като е открита на наша територия”, каза министърът. От изявленията му се подразбра, че се очаква тя да бъде конфискувана в полза на държавата, защото е била обект на престъпна дейност.

В процеса на разкриването на престъплението, се установява, че картината не е била декларирана при пренасянето й от Гърция в България и че това е класическа престъпна дейност на гръцки граждани чрез български граждани, като целта е била да се продаде на чужди клиенти, заяви министърът.

По думите на Демерджиев ГДБОП изпреварва купувача и задържа картината. Акцията е продължила месеци наред.

Дермеджиев уточни, че две групи български експерти са потвърдили автентичността на картината. Укривателят й в България е знаел, че е ценна, но не и колко е всъщност е истинската й цена. Българинът е искал да я запази, вместо да я предаде според договорката. На въпрос дали е открита зад гардероб, Демерджиев каза само, че е намерена в жилище и е предадена, където трябва.

Стойността на картината е много голяма, като се има предвид, че последната творба на този автор е продадена за над 100 млн. долара, заяви вътрешният министър. От думите му се подразбра, че откритата сега в България е не по-малко ценна и скъпа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *