Румен Радев готви извънредни избори през юли

Поредни парламентарни избори ни чакат още през юли, е един от възможните сценарии, които предстоят да се разиграят. Вероятността да бъде съставено правителство след вота на втори април е минимална, тъй като според всички социологически проучвания паритетът между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната – Демократична България няма да даде предимство на нито една от партиите и те ще бъдат изправени отново пред казуса коалиционно или експертно правителство.

Все по острото противопоставяне на опозиционните формации, както и грубите нападки,, отправени по време на иначе вялата предизборна кампания правят почти невъзможност формирането на правителство дори при категорично настояване за такъв ход от страна на американското посолство, писа „Филтър“. Новият щатски дипломат No. 1 Kенет Mъртън се очаква да пристигне у нас точно в навечерието на изборите, така че априлският вот ще мине под неговия зорък поглед.

Поредният провал в съставянето на правителство този път ще отекне по-силно, защото финансовите параметри на държавата са катастрофални и не случайно се заговори за фалит, теглене на нови заеми и увеличаване на данъците.

Приемането на новия бюджет вече е абсолютно задължително, а това няма как да се случи ако няма Народно събрание и редовно правителство, което да го изпълнява и да поема отговорност за финансите на страната.

В тази ситуация президентът Радев ще бъде принуден да разпусне парламента и да обяви нови избори. Напълно възможно е те да не се проведат с местните през есента, а още през юли.

Какви са основанията за подобно решение и не е ли то прекалено рисково?

Хората вече са напълно разочаровани от политическата класа, не вярват на никого, ако гласуват все повече залагат на опцията „Не подкрепям никого“. Организирането на нов вот в разгара на летния отпускарски сезон ще струва още милиони на държавата, което също е аргумент да се бърза с летни избори.

Обединяването на парламентарите и местни през есента обаче е кошмарен вариант за Румен Радев, тъй като вероятността да се провалят е огромна. Проблемът, че ще се гласува както с машини, така и с хартия, което ще се създаде неизбежен хаус. Вотът ще бъде усложнен защото освен за партия избирателите могат да ползват и преференции. За местния вот отново с машини и хартия пък трябва да се гласува за кмет и отделно за общински съветници. На много места освен това се очакват балотажи, а машините ще трябва да бъдат преформатирани само за четири дни между двата тура.

Толкова сложно организация за провеждане на избори у нас не се е налагало да се прави никога и наистина застрашава нормалното им протичане.  Провалът им би бил катастрофален за Румен Радев и затова той смята да раздели двата избора, колкото и да е непопулярен подобен ход.

Засега все още по-вероятно е местният и парламентарният вот все пак да минат заедно през есента. Голямата цел на опонентите на ГЕРБ тогава ще бъде победа в големите градове, за да могат най-накрая ПП и ДБ да овладеят местните структури,  които са ключови при всяко управление. Най-ожесточена ще бъде битката за София, а другите цели на Промяната и ДБ са Варна, Бургас и Пловдив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *