Възможна ли е нова ваксина срещу всички щамове?

Учени от САЩ и Австралия проведоха предклинични проучвания и рандомизирано контролирано клинично изпитване на интраназална ваксина фаза I срещу COVID-19, чиято активна съставка, имуноглобулин IgY, се получава от кокоши яйца. Резултатите са публикувани в сървъра medRxiv.org preprints, предаде БГНЕС.

Учените смятат, че колективен имунитет може да се постигне, ако се ваксинира 70-80% от населението на света. Днес средната стойност в световен мащаб е под 60%, а в развиващите се страни – под 10%.

Има много фактори, които възпрепятстват масовото ваксиниране – нерешителност по отношение на ваксините, недостиг на основни съставки, необходими за разработването на ваксини, трудни условия за съхранение и транспортиране. Ето защо учените са изправени пред предизвикателството да разработят ефективни, безопасни, лесни за производство и евтини алтернативи за предотвратяване и намаляване на риска от заразяване с COVID-19.

Коронавирусът SARS-CoV-2 навлиза в организма главно през носната лигавица, в която има повишени нива на рецептора на ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2). Шиповият протеин на вируса се свързва с този рецептор и го използва, за да навлезе в клетките. Затова антителата, които се прилагат интраназално, т.е. през носа, могат да играят решаваща роля в предотвратяването и предаването на инфекцията. Интраназалните ваксини се използват активно за предотвратяване на много респираторни заболявания при хора и животни.

Авторите са разработили евтин начин за бързо получаване на големи количества антитела от интраназални ваксини за COVID-19. Те са инжектирали кокошки носачки с рецепторно-свързващия домейн (RBD) на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Две до три седмици след тази ваксинация, в яйцата на кокошките са били регистрирани достатъчни нива на IgY антитела срещу SARS-CoV-2.

Клиничните изпитвания във фаза I показват, че тези антитела са безопасни и се понасят добре от здрави хора под формата на интраназални капки. Антителата са прилагани на здрави възрастни участници в нарастващи дози в продължение на четиринадесет дни и всички участници са показали безопасен и поносим профил.

Едно от предимствата на кокошите антитела IgY е, че те намаляват риска от тежки имунни реакции. При нито един от участниците изследователите не регистрират IgY или повишени нива на цитокини в серума, което показва, че антителата действат добре на нивото на носната лигавица и не се отлагат в кръвта. Последното е много важно, тъй като изключва появата на системен възпалителен имунен отговор. Според авторите такава ваксина може да се използва при широк кръг от хора, включително имунокомпрометирани хора, възрастни хора, хора с ревматоиден фактор и деца. Единственото изключение са хората, които са алергични към яйчени жълтъци.

Учените отбелязват, че интраназалната ваксина, базирана на имуноглобулин от кокоши яйца, ще действа срещу всички варианти на коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *