Всеки, който е подавал документи в НАП, е засегнат от атаката

От хакерската атака срещу НАП са засегнати почти всички български граждани, които някога са подавали данъчна декларация или са внасяли здравни вноски като самоосигуряващи се. Това стана ясно от думите на шефа на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов в предаването „Лице в лице“ по БиТиВи. Докладът на НАП за пробива в системата вече е постъпил в КЗЛД.

Караджов е категоричен, че такъв теч на информация от държавна институция досега не е бил идентифициран. По думите му обаче системи като тази на НАП трябва всеки месец да подлежат на одит и на проверка на системите за сигурност. Хакерските атаки затова успяват, защото не знаеш кога да ги очакваш. Освен това, държавният сектор няма тези средства на модерния хардуер, които се използват в частния, посочи Караджов.

Караджов бе категоричен, че разпространяването на данни, добити в резултат на хакерската атака е незаконосъобразно. Защото изтеклите данни съдържат информация за трудови договори, здравен статус, имотно състояние. Той отправи призив към медиите, които разполагат с данните, да не ги използват незаконосъобразно.

Хората могат да си търсят правата в съда, но трябва да докажат, че са ощетени. В КЗЛД също приемат сигнали, но не изплащат обезщетения.

Съвсем скоро, добави Караджов, НАП ще обяви чии данни са изтекли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *