Шефът на арестувания хакер не вярва във вината му

Снощи прокуратурата се е опитвала да накара Кристиян Бойков да признае, че е хакнал сървърите на НАП

Шефът на арестувания хакер Кристиян Бойков не смята, че младият мъже е замесен в кибератаката срещу НАП. В предаването „Тази сутрин” на бтв Георги Янков, който е мениджър на компанията за киберсигурност, където Кристиян работи, го определи като „страхотен професионалист” и човек, на когото може да се разчита. Според него Кристиян бил изненадан от ареста, но се е държал изключително спокойно.

Янков сподели също, че е учуден от изключително бързата реакция на ГДБОП и че за по-малко от 24 часа вече са имали данни за извършителя на хакерската атака срещу НАП. Той заяви, че в ГДБОП много добре познават Кристиян.

Според Любен Казанлиев, който е един от адвокатите на Бойков, „е абсурдно да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат“. „Това е нечувано”, заяви защитникът пред бтв. Според Казанлиев тежкото обвинение срещу клиента му към настоящия момент е с цел да се задържи в ареста.

„Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система „Уиндоус” значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с „Линукс”, заяви другият адвокат на Бойков Георги Стефанов. Той разказа, че Кристиян споделил, че според него е „натопен” заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Задържаният казал също, че цяла нощ са се опитвали да го накарат да признае, че е извършителят на хакерската атака. „Самото обвинение срещу него обективно е негодно”, смята Стефанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *