Влад Тенев се извини и обеща да се поправи

Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на щатския Конгрес проведе на 18 февруари петчасово изслушване на основните действащи лица в януарската пазарна лудост по акциите на GameStop и на още няколко подбрани фирми. Но макар че във виртуалното мъмрене участваха шестима заподозрени за борсовите трусове, вниманието на американските законодатели бе съсредоточно върху главния изпълнителен директор на онлайн брокера „Робинхуд маркетс“ – Владимир Тенев – и на звездната му роля в екшъна. Което означава, че за него нещата няма да приключат бързо и лесно. И потвърждава мнението на Джийн Грабовски от фирмата по кризисни комуникации Kglobal, че „при всяко изслушване в Конгреса, при всяка новинарска история, има жертва, злодей и защитник“, а в случая с Тенев той „автоматично ще е злодеят“.

„Съжалявам за случилото се и се извинявам“, заяви Тенев пред членовете на комисията. Той призна, че екипът на „Робинхуд“ не е действал по перфектен начин и е допускал грешки и в миналото. И обеща да се поправи, да се поучи от грешките си и да не ги допуска в бъдеще.

Извън общите приказки и традиционните обяснения, Тенев призна за първи път, че компанията му не е имала достатъчно пари, за да предостави поисканите от клиринговата къща допълнително 3 млрд. долара. Което е принудило „Робинхуд“ да ограничи на 28 януари търговията с най-горещите акции.

Участвалите в изслушването законодатели от 53-членната комисия обвиниха онлайн брокера, че е превърнал фондовия пазар в казино, че не е успял да защити дребните инвеститори и че неправомерно е решил да ограничи търговията с акциите на най-желаните фирми (като GameStop) по време на пазарната мания. А представителката на демократите Александрия Окасио-Кортес оспори и самия бизнес модел за безплатен достъп до търговската платформа.

Главните изпълнителни директори на „Ситадел“ – Кен Грифин, и на „Мелвин кепитъл мениджмънт“ – Гейб Плоткин, отрекоха каквато и да било роля в решението на „Робинхуд“ да прекрати временно и впоследствие да ограничи търговията с определени акции. Съоснователят на форума Reddit – Стийв Хъфман, и търговецът Кейт Гил говориха само по няколко минути.

В центъра на вниманието се оказаха плащанията за потока от заявки – широко разпространен, но слабо познат генератор за приходи на „Робинхуд“. По-голямата част от постъпленията на брокера на практика идват именно от тези клиентски поръчки, препращани на фирми като „Ситадел сикюритис“, които ги изпълняват и плащат на „Робинхуд“ за възможността да осъществяват тази дейност. В края на изслушването госпожа Окасио-Кортес дори попита дали брокерът не би споделил колко печели от този поток от поръчки.

В тази връзка агенция „Блумбърг“ информира, че „Робинхуд“ е получил около 687 млн. долара от такива плащания през миналата година, по данни, подадени в регулаторните органи. Фирмата се е съгласила да плати глоба в размер на 65 млн. долара през декември 2020-а, за да уреди извън съда обвиненията на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси, че не е информирала клиентите си за тази практика.

Законодателите зададоха и други трудни въпроси на Тенев: каква доходност получават потребителите на „Робинхуд“ по депозираните си средства във фирмата, каква и доколко навременна подкрепа и съвети получават клиентите за търговските си операции. И доколко добре са информирани за рисковете, които поемат когато се втурват да победят Уолстрийт в собствената му игра и мнозинството от тях приключват със солидни загуби.

В тази връзка, по време на изслушването, Тенев се извини на семейството на 20-годишния Алекс Киърнс, който се самоуби през миналото лято след понесени загуби за над 750 хил. щ. долара от търговия с опции чрез „Робинхуд“ – една от най-притеснителните черти на тъмната страна на „демократичния достъп“ до финансовите пазари.

Оттук нататък законодатели и регулатори ще решават какво ще предприемат в частния случай с „Робинхуд“ и приятели и в общия случай с достъпа на дребните инвеститори до трапезата на умните и богатите.

Голямата тревога на републиканците са напъните на демократите за по-стриктни регулации на възможностите за по-широко участие на финансовите пазари. Ръководителят на групата им в комисията Патрик Макхенри предлага „вместо да се забранява достъпа на американската общественост чрез нови наредби, нови форми на данъчно облагане, или т. нар. защитни схеми, да се разреши на обикновените хора да ползват тази възможност“. Просто защото „американците са много по-интелигентни, информирани и способни отколкото предполагат политиците“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *