Българските затворници пият най-скъпото кафе и имат най-луксозните завивки

Българските затворници пият най-скъпото кафе. Цената му от 8 лева стига 30 лева на килограм, при положение, че маркови кафета могат да се закупят на двойно по-ниска цена. Олекотените завивки на затворниците пък са на двойно по-висока от пазарната цена. Това обяви по време на пресконференция на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който отчете първите 30 дни от управлението на ведомството.

Проверката на големите обществени поръчки в местата за лишаване от свобода показала и необосновани разходи, понякога с пъти по скъпи от пазарните, както и купуване на дезинфекционни материали на спиртна основа, което е забранено в затворите.

По-сериозният проблем е, че за видеонаблюдение в Агенцията по вписванията са дадени 1 млн. лв. без ДДС, а за подобна дейност в правосъдното министерство има изградена система за 100 000 лв. – 10 пъти е разликата, посочи министър Стоилов.

Заместник-министър Мария Павлова посочи, че са проверени 5 поръчки за близо 75 млн. лв., включително поръчката за храненето в затворите. Сред тях са разходите за дезинфекциране на затворите, доставка на униформено облекло. Проверка е извършена в затворите и във връзка със сигналите на Светослав Илчовски, като всички случаи са докладвани на прокуратурата.

Министър Стоилов потвърди за освобождаването от длъжност на директора на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, като обяви, че мястото й заема Даниела Митева. Досегашният директор на Агенцията е освободен по негово предложение, а новото предложение е съгласувано с министър-председателя Стефан Янев. Причината за промяната са установени недостатъци и нарушения при одит и проверка от Инспектората към министъра на правосъдието.

„В Агенцията по вписванията Инспекторатът към министъра на правосъдието и одита, установиха нарушения като нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети като от началото на 2017 г. те са били около 350 000, а към момента достигат почти 1 млн. Европейската комисия е запознала процедура за нарушение за неизпълнение за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане точно преди 4 години, както и въвеждането на софтуер с отворен код, за да е общодостъпна тази система“, обясни Стоилов.

В сферата на българското гражданство той в посочи, че се правят опити да се ускори процесът на изхода и на входа на системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *