Българи във Валенсия си искат Пламен Георгиев за консул

Общо 14 организации на българите в области около Валенсия призоваха премиера Кирил Петков да преосмисли решението си за отзоваването на консула Пламен Георгиев. Това става ясно от отворено писмо, адресирано до българските медии. В него се казва, че решението за Георгиев е взето без да се потърси становището на българските общности в областите Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

В писмото си българите сами припомнят, че в началото са били много недоволни от назначаването на бившия прокурор за консул. През 2019 те готвеха протести срещу решението на кабинета „Борисов“.

„Искаме да изразим несъгласието си с решението г-н Георгиев да бъде отзован преди изтичане на мандата му и да изкажем нашата подкрепа към него. Българската общност прие със скептицизъм това назначение предвид неотговарящия на действителността медиен образ, който му беше създаден. В процеса на работа с него обаче установихме, че това е един достоен човек, конто винаги се отзоваваше, когато имахме нужда от подкрепа“, се казва в писмото.

Българските организации казват, че „с просто око е видно“, че работата на генералното консулство във Валенсия се подобрила значително в последните две години. Те хвалят Георгиев за инициативите за презентиране на български автори, организиране на изложби на творби на ученици от българските училища, коледни подаръци на всяко едно дете, посещаващо българско училище в поверената му зона за 2020 и 2021 години, и всякакви други събития под неговия патронаж.

„Наблюдавахме как сънародниците ни се включват в тях с радост и ентусиазъм. При възникнали проблемни ситуации по време на Covid-19 на българските училища оказа необходимото съдействие в контакт с местните власти. Трябва да се подчертае и особеното му персонално участие и подкрепа в организацията на изборите през този период“, се казва в писмото.

Българите хвалят Пламен Георгиев, че „полага усилия да обединява българската общност, интересува се от потребностите на българските граждани и винаги оказва помощ и подкрепа на всеки, конто се нуждае“.

„Първоначалната резервираност към неговото назначение беше заменена с доверие и симпатия. Молим да преосмисляте Вашето решение и да не отзовавате предсрочно генералния консул“, допълват българите.

В края на писмото се призовава премиера, ако не преосмисли решението, поне да бъде забавено отзоваването, за да може хората да се сбогуват със своя консул.

„Изразяваме своята подкрепа към Пламен Георгиев Димитров, защото за всеки човек трябва да се съди по неговата работа. Ако наистина искате да покажете нов морал в политиката, то мнението на представителите на българските общности трябва да има значение за Вас и да ни подкрепите“, се казва в писмото.

През миналата седмица бившият шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев обяви, че отзоваването му от поста е с цел политически пиар. Той бе пратен в Испания от правителството на ГЕРБ след скандал с имотите му у нас.

Кирил Петков обаче обяви, че се слага край на политическите назначения във Външно министерство и предложи правителството да отзове първо Георгиев като знаков случай. Аргумент бе е превишената квота за подобни назначения.

„Ясно е – реваншизъм. Реваншизъм на хора, на които съм засегнал интересите“, смята обаче Георгиев.

„Антикорупционната комисия запорира имущество за повече от 2 млрд. лв. Отнемаха се съшо десетки милиони и очевидно сме засегнали интереси и сега тези хора явно вече са близки до властта“, каза той.

Тезата, че е атакуван от хора, чийто интереси е засегнал, Георгиев повтаря от години. Той говореше по същия начин и когато се разбра, че има незаконен навес в мезонета си в София. Тогава, като шеф на КПКОНПИ, той обяви, че нямало да се обяснява. След това обаче навесът бе премахнат, а Георгиев замина за Валенсия отново със скандал, след като се разбра, че владее испански само на начално ниво. Дори срещу назначаването му имаше протести на местните българи, които обаче сега твърдят, че са си променили мнението за него.

До избухването на скандала с апартамента му неговата кариера вървеше само нагоре. След като прокурор в Софийската градска прокуратура той отказа да образува дело по разследването, където протече записа с Бойко Борисов по делото „Мишо Бирата“, той стана заместник-министър на правосъдието, а след това и шеф на КПКОНПИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.