България отново има олимпийски шампион

Каратистката Ивет Горанова извоюва сензационен златен медал на турнира в Токио 2020

След 13-годишна пауза България отново има своя олимпийски шампион! Сензационен златен медал от игрите в Токио 2020 извоюва каратистката Ивет Горанова. Така дебютът на каратето като олимпийски спорт донесе първа титла за нашата страна, при това в родината на източното бойно изкуство – Япония.

21-годишната каратека от Плевен профуча с три победи през груповата фаза и първа от всички състезателки си осигури участие в Топ 4. На 1/2-финалите Ивет срази четвърта поредна опонентка, а във финала за златото българката отново беше безапелационна и спечели пета поредна победа в рамките на няколко часа.

В своята група Ивет постигна три убедителни успеха – с 5:2 т. срещу Уън Цуюн (Тайв), с 5:1 т. срещу Серап Йозчелик Арапоглу (Тур) и с 5:2 т. срещу Сара Бахманяр (Иран). Така Горанова спечели категорично първото място и на 1/2-финала се изправи срещу втората от група Б – Бетина Планк (Ав). Българката беше по-активна и с брилянтна техника и защита стигна до успех с 4:3 т.

В схватката за олимпийската титла Горанова се справи забележително и със съпротивата на Анжелика Терлюга (Укр), надделявайки с 5:1 т. Най-големите успехи в кариерата на Ивет досега бяха златен медал от Европейските игри в Минск `19 и бронзови медали от световното първенство в Мадрид `18 и европейското в Гуадалахара `19.

„Мисля, че още не е време за приказки. Не сме си свършили работата, но златото е наше. Имам сили за още много мачове, уверена съм в себе си. Мотивацията ми е много голяма и няма какво да ме спре. Нямам респект към нито една съперничка и не се притеснявам“, демонстрира самочувствието си българката пред БНТ още след груповата фаза.

Златният медал на Ивет Горанова е общо пето отличие за българската делегация в Токио. Досега отличия спечелиха Антоанета Костадинова в стрелбата (сребро), Тайбе Юсеин в борбата (бронз) и Стойка Кръстева в бокса (злато или сребро). Паралелно с каратитската пък Евелина Николова завоюва бронз в женската борба.

Олимпийската титла е първа за България след триумфа на Румяна Нейкова в гребането на скиф на игрите в Пекин `08.

„Не мога да опиша какво усетих по време на награждаването. Краката ми трепереха на стълбичката. Не можех да контролирам емоциите си. Незабравимо изживяване. Никой не може да го разбере“, бяха първите думи на олимпийската шампионка Ивет Горанова пред БНТ.

„Сега е моментът българите да празнуват за медала. Ние успяхме, направихме го! Толкова години, толкова лишения и най-накрая сме на върха – продължи тя. – Искам да благодаря на първо място на мотивационния ми коуч Моузес Налока. Той беше последните два месеца всеки ден до мен и ме изкарваше от всякакви дупки и той беше от главните хора, които ми помогнаха за този успех. Искам да благодаря и на всички от българската федерация по карате и на българския олимпийски комитет.“

Вече малко поуспокоена, Ивет продължи:

„Ако започна да ви обяснявам за лишенията, няма да ни стигне времето и да ме разберете. Много лишения, много труд, много емоции преживях и постоянно се опитвах да съм на върха и да не обръщам внимание на всякакви негативни енергии. Това беше най-голямата ми цел в живота и успях да я направя. През ноември имаме световно първенство, отиваме за златото и там. На тези, които смятат че българските спортисти са туристи, искам да кажа, че не са прави. Да подкрепят малко българския спорт, да подкрепят нашите усилия, нашите лишения. Аз мисля, че всеки един от българския отбор е дошъл тук за златото и е дал всичко от себе си, за да го направи.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *