България може да стане източник на нов вариант на COVID-19

България може да се превърне в източник на нов вариант на COVID-19 заради ниските нива на ваксинация в сдтраната. Това предупреди  еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който отговаря за ваксините в Европейския съюз.

В България едва 26% от населението е напълно ваксинирано, докато в повечето европейски държави средният процент е 76 на сто. Еврокомисарят напомни, че ваксината предотвратява тежко протичане на болестта и смърт.

Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията. Европейската комисия не може да се меси в неговата работа. Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това, каза още Бретон и отправи сериозно предупреждение именно към българските власти:  „Не бих искал да говорим за потенциален „български вариант“, но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може да се образува нов вариант на вируса и той да се окаже много по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата“.

Той коментира и антиваксърските настрояние и конспиративните теории. По думите му навсякъде в Европа и света има и такива хора. Лекарите и експертите са едни и същи навсякъде и те успяха да убедят хората, че ваксините работят. Ние наистина не разбираме защо се случва така в България, която се е превърнала в петно на картата на Европа, обясни още Бретон.

Виждам фалшиви новини, че ЕС ви дава заповеди какво да се прави, но това не вярно – само държавите решават какво да правят. В ЕС обаче сме солидарни и мога да ви помогна, но само в рамките на моите правомощия, допълни еврокомисарят.

1 коментар

  1. „Виждам фалшиви новини“, казва евроКОМИСАРЯТ.

    Ние също.

    Другари и другарки,

    Тук четете една от двете най-тлъсти лъжи по отношение разпространението на Кромида – това че неваксинираните били причина за мутациите на вируса и появата на нови варианти. Истината е точно обратната – вирусът мутира когато е поставен под натиск, без да е убит. Кое го поставя под натиск и го принуждава, така да се каже, да търси изход мутирайки? Правилно отговорихте – факсините.
    Другата тлъста лъжа е, че 99.9% от „загиналите“ от Кромида откакто се почна масовото факсиниране били нефаксинирани. Един съществен процент от жертвите на Кромида в последните месеци са двойно и тройно факсинирани. Информацията е налице, но не я търсете в медиите. Например, в статистиката на PHE (Public Health England).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *