Топ 5 на най-популярните заблуди за ползването на парно

От Асоциация на топлофикационните дружества в България посочиха някои от най-разпространените заблуди по повод икономичното използване на централно парно и на достъпен език ги опровергаха.

Предлагаме информацията, изнесена от Асоциация на топлофикационните дружества в България, без редакторска намеса :

Заблуда №1: „Цялото жилище трябва да се отоплява само с един радиатор!“

Истина: Колкото по-голяма площ трябва да отоплява един радиатор, толкова по-неефективно работи той. В този случай мощността на радиатора е недостатъчна и той ще работи постоянно на максимална мощност. Индивидуалният разпределител ще отчете голям брой деления и сметката за отопление ще бъде много по-голяма.
Съвет: Включвайте парното на оптимална степен единствено в стаите, които пребивавате. Така всички радиатори ще работят икономично.

Заблуда №2: „Дръжте радиаторните вентили винаги на максимална степен!“

Истина: Когато вентилът е на крайна позиция, той не се затваря автоматично и разпределителят отчита голям разход на енергия. Това ще увеличи сметката Ви.

Съвет: За да избегнете преразход на топлинна енергия от радиаторите, никога не оставяйте вентилите на максимална позиция. На средна степен повечето хора ще се чувстват комфортно.

Заблуда №3: „Когато отсъствате за дълго, оставете вентила на 0! В противен случай, ще Ви бъде начислена допълнителна топлинна енергия!“

Истина: Ако вентилът е на 0, няма как да Ви бъде начислена топлинна енергия.
Съвет: Когато ще отсъствате по-дълго време от жилището, оставете вентила на делението „*“. Така дори навън да паднат много ниско температурите, радиаторите няма да замръзнат и да възникне авария.

Заблуда №4: „Стремете се да поддържате еднаква температура в цялото жилище!“

Истина: Не е необходимо да поддържате еднаква температура в помещенията, които обитавате и тези, в които влизате рядко.

Съвет: По-икономично е в неизползваните помещения да се поддържа по-ниска температура. По-ниските температури в стаите през нощта и през деня, когато сте на работа/училище, също водят до пестене на топлинна енергия, без това да се отрази на Вашия комфорт.

Заблуда №5: „Когато в началото на сезона отворите вентила на определена степен, не променяйте позицията до края на сезона!“

Истина: Не е необходимо да поддържате висока температура в помещенията, докато сте на работа/училище.
Съвет: Ако не ползвате помещението в рамките на деня, поставете вентилите на позиция 1 или 2, а когато се върнете поставете на по-висока позиция. По този начин, стаята няма да е твърде охладена, докато Ви няма, ще се затопли бързо и ще спестите енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *