БСП готви удар по трима министри на Радев

Социалистите ще обсъждат дали да накажат свои съпартийци, защото влязоха в служебния кабинет

Националният съвет на БСП ще се събере на заседание днес следобеда, за да обсъди подготовката на левицата за изборите. С най-голямо внимание от форума обаче се очаква друго – решението на социалистите какво да правят с тримата им съпартийци, които се включиха в служебното правителство на президента Румен Радев, без да са получили разрешение от партията.

Става въпрос за Крум Зарков, който стана правосъден министър, Весела Лечева, оглавила спортното ведомство, и Явор Гечев, който пое земеделието. Те са известни с това, че не са сред поддръжниците на соцлидера Корнелия Нинова. Самата Нинова от доста време е в конфликт с Румен Радев, който избра новите министри. Тя го обвиняваше за гибелта на кабинета „Петков“, а сега – и за чистка на кадрите на БСП в изпълнителната власт.

От партията открито обвиняват тройката, че са нарушили устава на БСП, който изисква представителите на левицата в правителството да бъдат предварително одобрени от Националния й съвет. „Нашият ръководен орган вече веднъж подходи по този начин, когато Янаки Стоилов като член на Националния съвет, беше поканен да участва в служебен кабинет (миналата година – бел.ред.). Тогава той информира ръководството на партията и ние взехме решение, с което подкрепихме неговото участие. Нито президента или съответните вече служебни министри не информираха ръководството за получена покана”, изтъкна Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП, в интервю днес пред БНР.

Тези колеги няма как да участват в кампанията и да помогнат на БСП в предстоящите избори. Те явно са решили да не помогнат на партията в този момент и смятам, че не е редно”, включи се в същия дух Ирена Анастасова, другият зам.-председател на партията, по БНТ.

Засега не е ясно какво ще предприемат социалистите срещу бунтовните си колеги. Според Вигенин „когато има такива действия, вероятно трябва да има реакция”. По думите му, Зарков, Лечева и Гечев са се дистанцирали от партията, като са заели постове в изпълнителната власт без позволение.

Ирена Анастасова нападна президента, че докато БСП е опитвала да преговаря за съставяне на правителство, на „Дондуков” 2 „тихо и кротко са седели и подреждали министерство по министерство всички кадри”. Тя предположи, че ударите по БСП, включително от страна са Радев, идват защото „ръководството на БСП не се влияе нито от един или друг олигарх, нито от едно или друго посолство”.

Според Анастасова държавният глава „вече не е така активен в говоренето си срещу корумпирания модел на ГЕРБ и ДПС”. Социалистката изрази опасенията си, че левицата може да понесе удар на изборите заради поведението на Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *