Приятел на Путин е предал на Запада неговия „списък с желания“ за Украйна

В шестия месец от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна бившият канцлер на Германия и бивш ръководител на борда на директорите на „Роснефт“ Герхард Шрьодер , който е в приятелски отношения с президента на страната-агресор Владимир Путин, е изразил на Запада желанията на Руската федерация по отношение на Украйна. Това пише списание Stern (Щерн).

Шрьодер каза, че „Кремъл иска да намери решение чрез преговори“ и това е „добра новина“, предаде агенция УНИАН. „Първият успех е сделката за зърно, която евентуално може постепенно да бъде разширена до прекратяване на огъня“, каза той. Шрьодер отбеляза, че решенията за окупирания от Русия Крим уж могат да бъдат намерени с течение на времето – „може би не след 99 години, както с Хонгонг, а през следващото поколение“.

Шрьодер също така отбеляза, че за Донбас „е необходимо да се намери решение въз основа на швейцарския кантонален модел“. По отношение на членството на Украйна в НАТО, Путин иска страната да запази неутралитет, подобно на Австрия. Той добавя, че предстои да се види дали Путин ще се върне към предвоенната „линия на съприкосновение“ при прекратяване на огъня.

Шрьодер беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г. Той критикува войната в Украйна, но отказа да осъди Путин. Междувременно, Русия обвини САЩ, че са пряко замесени в конфликта в Украйна и не просто снабдяват Киев с оръжие. Руското министерство на отбраната, ръководено от съюзник на Путин, каза, че думите на Вадим Скибицки – украинският зам.-началник на военното разузнаване, пред британския в. „Дейли телеграф“ показвали, че Вашингтон участва в конфликта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *