Брюксел: Няма пари за магистрала “Струма”, има корупция в българското правителство

Евродепутатът Радан Кънев реагира на обвиненията, че е внесъл петиция в Европарламента срещу строителството на автомагистрала “Струма”. В Европейския парламент има петиция от местни хора в Кресна, но нито аз ги познавам, нито те са ме търсили. Петицията не засяга околната среда, а призовава за защита на дребния бизнес, обясни десният политик във фейсбук профила си.

Според него проектът за аутобана наистина е пред провал, за който е отговорен министър-председателят Бойко Борисов.

Радан Кънев е категоричен, че строителството на магистрала “Струма” в Кресненското дефиле не е одобрено от Еврокомисията, тъй като в Брюксел са установили много пропуски и дефекти, както и съмнения за финансови злоупотреби.

Само преди два дни в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) бе избран изпълнител на едното платно на аутобана. Печелившият консорциум е с водещ партньор бившата “Агромах”, а цената – меко казано смущаваща – 600 милиона лева за 13,2 километровото трасе. Това е нов рекорд за скъпотия при пътното строителство у нас, тъй като сметката излиза по 45,45 милиона лева на километър асфалт.

Ето и цялата позиция на Радан Кънев:

Борисов да не намесва името ми в собствения си провал да осигури и обезпечи финансово проекта за АМ „Струма“, важен за всички българи.

В Европейския парламент има петиция от местни хора в Кресна, но нито аз ги познавам, нито те са ме търсили. Петицията не засяга околната среда, а призовава за защита на дребния бизнес – тема, която е важна и чувствителна за нас от център-дясното. В интерес на България е тази петиция да бъде разгледана бързо, за да бъде дадена правна сигурност за труда на предприемчивите български граждани.

1) Петициите в Европейския парламент не могат да спрат одобрен проект. Проблемът с АМ „Струма“ няма нищо общо с петициите.

2) Проблемът на АМ „Струма“ е, че не е одобрен.

3) А не е одобрен, защото има много пропуски и дефекти:

Европейската комисия каза на Борисов, че с АМ „Струма“ проблемите не са само с екологията:

– Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) не отговаря на проекта;

– Завишаването на разходите по проекта създават съмнение за злоупотреба с финансовите средства;

– Безопасността на водачите и пътниците не е гарантирана, дори напротив. Вкарването на високоскоростен път в трасе с толкова завои създава риск за увеличаване на жертвите;

– Жителите на Кресна ще станат жертва на постоянния стрес през града им да минава натоварена автомагистрала.

Ясно е, че Борисов не може да преглътне и това, че разобличих тайните им схеми да се сговорят за данък върху самолетните билети с държави, които имат обратен на българския интерес.

Нека свиква – това ми е работата. Да разобличавам и критикувам глупави и вредни решения. И да предлагам и налагам разумни и конструктивни алтернативи.

Вместо да отговори на проблемите и въпросите, Борисов създава фалшиви новини, заблуждава българските граждани и търси изкупителна жертва, която да е виновна за собствената му управленска немощ…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *