Брендо е задържан в Украйна (видео)

Полицията в Киев разпространи видео от спецакцията, а прокуратурата задвижи екстрадицията му

Издирваният Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна. Официалното съобщение от украинската полиция сочи, че е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик, предава БНР.

Той е бил арестуван при спецакция в къща до Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви. От украинската полиция към момента не дават повече информация.

Източници на БНР в МВР потвърдиха информацията, че задържаният български гражданин в къщата до украинската столица Киев е именно Евелин Банев-Брендо.

По-късно Софийската градска прокуратура съобщи, че е изпратила до върховната прокуратурата предложение за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна.

„Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 7 септември 2021 г. нова актуална информация. В нея се съобщава относно установяването на Евелин Банев в хода на извършените издирвателни мероприятия и задържането му в района на Киев. Предоставени са пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал“, обяснява прокуратурата.

56-годишният Банев има влязла в сила присъда 6-годишна присъда от април 2018 г. Той е признат за виновен, че от октомври 2002 г. до май 2005 г. е участвал в организирана престъпна група за пране на пари от незаконен трафик на наркотици. „Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). Групата действала на територията на България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, САЩ, Швейцария и Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – София“, припомня прокуратурата.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *