Борисов: Окарикатуряват ме, но ги наблюдавам

Данъците си остават пак тези. Мощно инвестираме в образование, здраве, спорт, култура, археология, обеща премиерът на представителите на бизнеса

“По-хубаво от износ няма – за една фирма, за една държава. Десетки нови заводи се строят. Как няма да спечелим Асеновград, че то Пловдив и Асеновград от двете страни със заводи се съединиха”.

Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на връчването на наградите „Мистър и Мисис Икономика” в София Тех парк и се обърна към представителите на бизнеса: “От последните 10 години вървим заедно и успоредно все нагоре”.

“В света има огромна задлъжнялост и Световната банка само преди няколко дни го обяви (б.р. – глобалният дълг – публичен и частен, достигна най-високия си връх он $188 трилиона). Това представлява огромен риск, особено за малки държави. Затова ние много внимателно харчим. И забележете за какво – образованието на първо място”, заяви Борисов.

“Ще ви изброя – едно време имаше едни предавания по телевизиите “По пътя на времето”, “Петилетката в един ден”, и само се рекламираха тогава комунистите. От сутрин до вечер. И показваха – някъде се строи завод – продължи премиерът. – Искам само да ви изброя и всеки оттам `дето са му заводите, да си направи сметка това добре ли е за него, или не.

Почвам с входа на София – “Младост”: всеки петък вечер и неделя особено… Защото, ако не бяхме направили южната дъга, северната и западната тангента, София просто нямаше да се движи, щеше да спре.

Магистрала “Хемус”: напълно оборотна, стотици хиляди български работници работят на тези места, къдет` ви казвам. Вносителите на механизираната техника, може би са тук. Щото това са хиляди машини, и то скъпи и големи – валяци, трактори, багери и камиони.

Но, Боаза-Плевен и Търговище-Шумен – вече се виждат, чакълират се.

Магистрала “Европа”: Кат` минете към Калотина, към Сърбия, ще видите хиляди камиони. Станаха пет (обектите, за които разказва).

Ако слезете надолу по “Струма”, вече сме на около 300 метра навънка в тунела и до Кресна ще видите трасето цялото очертано. Всеки от региона да си прави сметка как ще изглежда това след година и половина.

Отиваме на Габрово: единият тунел готов, най-дългият и най-висок мост готов. И сега, който е там от този регион, да видите как се пробива планина – Стара планина, с какви усилия и с какъв труд на работниците и на строителите. Огромни обекти, огромни… Такива не сте пра`или никога, освен до Правец – на друго место няма.

Аз до Банкя го оставих последно – накрая ш`си хода през “Младост”, през северната, западната (тангента) и последно – там. Така че хората накрая ше ни бият с камъни и за тая отсечка, но това е друг разговор.

Околовръстното на Пазарджик, околовръстното на Пловдив и, забележете: Два огромни газопровода – един за втечнен газ, за диверсификацията, и един транзитен – “Балкански поток”. Хиляди хора, милиардни проекти…

И за да затвора скобата. В рамките на тея три години сме платили милиард и триста за американските централи, милиард и двеста за реакторите, три милиарда и седемстотин за КТБ и два милиарда и четиристотин за F-16 Блок 70 – нови да се поръчат. Плюс всичко това, което сме напра`или, сме на излишък.

Що не можа да го постигне друг това? Дай да си говориме сериозно. При Орешарски излязохте с три цяло и пет дефицит, Петре! (Вероятно има пред вид Петър Чобанов, финансов министър от ДПС в кабинета на Орешарски, бел.ред.) Похарчихте всичко, вдигахте на полицаи, пенсии, без да ги обезпечите”

Борисов отново засегна и темата за карикатурите на Христо Комарницки в “Сега”, макар и без да назовава персонално Комарницки и вестника.

“Ето и вчера пред колегите от американското посолство им казвам. “Добре, бе, защо 30 години не направихте газопровод за диверсификация. Като ходехте всичките при президента Алиев (б.р. на Азербайджан), който ме посреща, и се връщате. Как ще докарате газ без трасе? С какво – в сак ли, в чанти? Отде ще мине? Е, сега ви правиме да може да мине. От платформата на Александропул – втечнен газ от Щатите, от Катар – откъдето докарат. Истинска борса, да мо`е купувате където ви е най-евтино. Но ви правиме магистралите, за да може да се докара. Що не е напра`ено 30 години? Е как нема тея посредници за газ, където ги изгоних, за да падне цената на газта, да ме окарикатуряват. Ми то е естествено, не че ме интересува. Пък и да си им го и кажа, че ги наблюдавам и аз.

Така че данъците си остават пак тези. Мощно инвестираме в образование, здраве, спорт, култура, археология…

Изброих около десет (обекта). Няма да продължавам повече, щот` мисля, че са достатъчни. Иначе тре`а да добава Търново-Русе, Ботевград-Мездра, обходните на Видин и Монтана – ще ви стане неудобно да слушате. Но, реално днеска, вашите фирми, българските работници сигурно още работят по това време.”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *