Цацаров е фаворит на ГЕРБ за шеф на антикорупционната комисия

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е фаворит за позицията на ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), съобщава “Свободна Европа“, позовавайки се на свои източници в парламента.

Мандатът на Цацаров като главен прокурор изтича през януари 2020 г., но е възможно Народното събрание да го избере за шеф на КПКОНПИ още сега и той ще напусне поста си предсрочно.

В четвъртък се очаква Висшият съдебен съвет да избере Иван Гешев за наследник на Цацаров за позицията в държавното обвинение. Неофициално източници от ГЕРБ и прокуратурата обясняват, че парламентът досега нарочно е бавил обявяването на процедурата за председател на КПКОНПИ, за да се случи изборът на Гешев. Срокът за внасяне на предложения за нов шеф на КПКОНПИ е до следващата сряда.

В момента текат разговори Цацаров да бъде подкрепен за новия пост от всички партии в парламента. Другият вариант е той да бъде номиниран само от ГЕРБ, а останалите да подкрепят избора му.

Ръководният пост на КПКОНПИ се оваканти, след като Пламен Георгиев първо излезе в дълъг отпуск след призива на премиера, а в началото на август подаде оставка, за да бъде назначен за консул във Валенсия. Другите позиции, за които Цацаров е спряган, са посланик в Турция и шеф на съдебния инспекторат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *