Борисов не посмя да отстрани близки на Цветанов кметове

Номинациите за областните градове разклатиха партийната стабилност единствено в Ямбол

Без изненади и предприемане на големи рискове. Такава тактика използва ГЕРБ при определяне на кандидатите за кмет на областните градове за вота на 27 октомври. Имената бяха съобщени късно вечерта в сряда. Сред тях са и смятаните за доста близки до Цветан Цветанов кметове на Благоевград и Велико Търново – Атанас Камбитов и Даниел Панов. След отстраняването на Цветанов имаше прогнози, че двамата може да “изгорят”, но събитията от последните седмици показаха успокояване край техните номинации.

На практика ГЕРБ залага на досегашните си титуляри – освен в Пловдив, Хасково и Русе. Там отдавна бе обявено, че Иван Тотев, Добри Беливанов и Пламен Стоилов няма да бъдат издигнати отново, а вместо тях ще се състезават съответно Здравко Димитров, областен управител, Станислав Дечев, също губернатор, както и Диана Иванова, директорка на гимназия. Медийни спекулации “пенсионираха” разградчанина Валентин Василев и видинчанина Огнян Ценков, но и те бяха издигнати. Реално под въпрос сега бе единствено Ямбол, където на европейските избори през пролетта ГЕРБ не регистрира добри резултати. От този град все пак дойде разклащане на “стабилността” – партията предпочете областния управител Димитър Иванов, а дългогодишният кмет Георги Славов веднага контрира, че ще се яви като независим. Преди дни стана ясно, че хасковлията Беливанов също ще се пробва чрез инициативен комитет. Но там проблеми във вътрешнопартиен план не се очертават, тъй като местната структура се разграничи от градоначалника още при аферата “Кумгейт”.

С номинациите бе уважен и очерталият се като стратегически партньор СДС. В Монтана за пореден мандат бе подкрепен Златко Живков, а в Кюстендил – Петър Паунов. Трудно обаче Паунов може да бъде възприет като външен за ГЕРБ претендент, тъй като още преди 4 години формацията на Борисов участва в коалицията, която го издигна.

Очаквано в Плевен бе номиниран губернаторът Мирослав Петров, а в Добрич – бившият зам.-кмет Надежда Петкова. И двата града са стара болка на лидера Борисов. Там бяха единствените загуби от Реформаторския блок преди 4 години, а на европейския вот преди няколко месеца лошите резултати бяха повторени.

Партията не очаква големи проблеми в Бургас, Стара Загора и Варна, където към пореден мандат са устремени “отличниците” Димитър Николов, Живко Тодоров и Иван Портних. Разбира се, най-важно е какво ще се случи в София, където Йорданка Фандъкова ще се изправи срещу Мая Манолова.

“Ситото” за големите градове не показа връзка със сформираната преди няколко месеца т.нар Етична комисия в партията. Срещу Камбитов и Ценков например имаше сигнали в комисиите по конфликт на интереси и за незаконно придобито имущество, но явно те не са взети под внимание. Любопитно е също така, че новата звезда в Русе – Диана Иванова, е бивш активист на “Български демократичен център”, но и това не е проблем за партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *