Борисов: Изборът на Гешев ще се залепи на президента Радев, не на мен

Поздрави “колегите” от МВР за полицейската обсада и порица блокиралите “Орлов мост”

Ден след като Висшият съдебен съвет избра за главен прокурор единствения кандидат Иван Гешев, премиерът Бойко Борисов отново повтори, че той няма нищо общо с избора и той няма да се “залепи” на правителството, а на президента Румен Радев, чиято отговорност е да подпише назначението.

“Вчера ВСС, спазвайки всички правила, е избрал законен главен прокурор. Правителството и аз не се месим в избора му, също така не се меся и в работата на президента, който предстои да реши дали да подпише указа за назначаването на новоизбрания главен прокурор”, коментира Борисов в петък сутринта пред Нова телевизия.

Водещите му припомниха призива на бившия президент Росен Плевнелиев към Радев да отложи избора на главен прокурор, тъй като е липсвала конкуренция за поста.

“Не се меся в работата на президента. Като всички имаме претенции да имаме равно отдалечение между властите, нека не се коментираме една друга. Законът е такъв ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат за главен прокурор. Сега документът отива при президента, кога той ще го подпише е негова работа. Може само да чакаме”, отговори премиерът.

На реплика на водещите, че в историята ще се запише, че Гешев е избран при управлението на Бойко Борисов, премиерът коментира: “В историята ще бъде записано, че по времето на президента Румен Радев. Първият човек в държавата се казва Румен Радев, не Бойко Борисов. Защо да се залепи на нас? Всичко е сега в ръцете на Румен Радев”.

Според конституцията президентът може да върне предложението на ВСС, но само веднъж. Ако ВСС прегласува кандидатурата, той е длъжен да подпише указа. Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича в началото на януари.

Борисов повтори, че е стоял “100 процента настрана” от процедурата по избора на новия шеф на държавното обвинение и че ако зависело от него, щял да предложи партиен кандидат като Емил Радев. Преди два дни той спомена и правосъдния министър Данаил Кирилов.

“Обществото щеше ли да вярва на партиен кандидат? Е това не е ли лицемерие?”, запита риторично Борисов, на когото до момента явно така и не му е минало през ума, че може да номинира и независим кандидат, на някой авторитетен юрист, например.

Ами ако бяха моите съветници?

Само преди десетина години два от трите най-високи поста в съдебната система бяха заети от съветници на президента Георги Първанов, припомни Борисов. Според него тогава никой не е протестирал, защото медиите били “тотално потъпкани”:

“Едно време нямаше, защото Георги Първанов, двамата му съветници – Борис Велчев – главен прокурор, Лазар Груев – шеф на съдиите. Само че тогава медиите бяхте тотално потъпкани, вашите главни редактори и шефове на телевизии пътуваха навсякъде с него по чужбина и не се чуваше въобще това нещо. А представете си сега аз да избера – главният прокурор да стане моят съветник, а другият мой съветник – шеф на съдиите. Ма това е било в България и то само преди десетина години”.

Оценката му за “потъпканите медии” в онзи период се разминава драстично с класациите на авторитетни организации като “Репортери без граници” или “Фрийдъм хаус”, които отчитат сериозен срив на медийната свобода в България през последните години, докато на власт е Борисов.

Премиерът поздрави “колегите” от МВР за полицейската обсада

Изборът на Гешев предизвика безпрецедентна конфронтация в обществото, след като срещу него се обяви адвокатурата, граждански организации и извънпарламентарното обединение “Демократична България”. Изборът бе предшестван от масови граждански протести в София. В същото време прокуратури от цялата страна, ведно с чистачките и шофьорите, под строй пращаха декларации в подкрепа на Гешев, както и ДАНС, МВР и други държавни институции и академици (от ДС). Кулминацията беше в деня на избора, 24 октомври, когато МВР стовари внушителен брой униформени и цивилни полицаи да охраняват агитката в защита на Гешев, организирана от сайта “Пик”. Противниците на Гешев от “Боец” пък окупираха кръстовището на “Орлов мост” и то бе блокирано до петък сутринта, след което протестът се измества пред сградата на президентството.

По повод безпрецедентната ситуация, напомняща военно положение, Борисов напълно действията на МВР: “Трябва да поздравя колегите. Разделението на протестиращите помогна да не се сбият и да не се окървави този ден, което щеше да е отвратително. Бяха взели прекалено много мерки, но си заслужаваше поради простата причина, че се търсеха провокации с тях”.

“Не е вярно, полицията е била 20 пъти повече от протестиращите. те си имат схема за всякакви такива мероприятия, футболен мач, два протеста, три протеста, как те биха могли да се спрат”, каза Борисов.

Той атакува протестиращите, блокирали “Орлов мост”: “Върховенството на закона е да спазваш закона. Подаваш си заявление къде искаш да протестираш, ако е свободно, отиваш и протестираш. Ако не, отиваш на другото място…Когато има футболен мач или така заявени протести, партии, които могат да бият журналисти, винаги се гледа по-внимателно от полицията”, допълни той.

ТЕЦ “Варна”, ДПС и ГЕРБ? Нищо общо!

Борисов енергично отрече ТЕЦ “Варна” да е пример за обвързаност между ГЕРБ и ДПС. Топлоцентралата, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, вече втора поредна година получава стотици милиони държавни пари от студения резерв без да работи.

“Каква е тази обвързаност? Става дума за енергетиката. Нека всеки си гледа работата”, заяви премиерът и добави, че обвиненията, които му се отправят в тази посока, са неоснователни, включително и тези от страна на Валери Симеонов.

“Валери Симеонов и Цветан Цветанов са дует сега”, коментира Борисов, запитан за мнението на бившия му партиен заместник Цветанов, че ГЕРБ е абдикирала в някои градове заради ДПС.

“Глупост е това, водим с тях битка”, каза Борисов. Той сложи Цветанов и Симеонов в един кюп заради коментар на лидера на НФСБ, че Цветанов е отстранен заради ДПС.

“Те имат право да говорят какво си искат, аз имам право да не им обръщам внимание. Прекрасно ги познавам и двамата”, коментира Борисов и ядосан отбеляза: “Аз оценка не съм дал на Валери Симеонов и на неговата партия. Като направи 20-30 процента – тогава да ми дава оценка”.

Премиерът увери, че нападките на Валери Симеонов не заплашват стабилността на управлението” “Той се изказва срещу мен, аз не съм казал нищо срещу тях. Ако искат да стоят във властта. Имаме подписано споразумение, прекрасно. С Каракачанов работим добре”.

Той допълни, че не обръща внимание, защото преди избори лидерите на партии “минават на друго ниво” и да бъдат забелязани “правят какви ли не неща”.

Борисов освен това каза, че за нито един град няма сделка за кмет с някоя друга партия. Преговори били водени за Плевен с ВМРО, но до споразумение не се стигнало.

За ГЕРБ: С едни хора се разделих, с други предстои

Помолен да коментира очаквания на много места в страната втори тур на изборите, премиерът отговори: “Това е демокрация. Това е хубаво, защото пък на много места е и ГЕРБ. И освен видимите резултати, които са безспорни – в партията има и хора, с които се разделяме. С едни се разделих, с други предстои да се разделя”.

Борисов каза, че е възможно ГЕРБ да загуби Ямбол, където досегашният кмет, изкарал три мандата, е сменен от нов кандидат. “По-важно за хората там и за нашите симпатизанти е, че партията е безкомпромисна към някой, който се чувства деребей. По-добре за загубиш, но да си запазиш лицето и физиономията си”, изтъкна премиерът.

“На някои структури им бяха нанесени тежки поражения. Няма да забравя във Велико Търново, като влязох и ме посрещна един плакат “Цветановград”. Много ме подразни (Цветан Цветанов), когато излезе и каза – няма кой да ме накаже. Аз съм вярващ човек и знам, че всеки може да бъде наказан”, продължи Борисов с разбора на вътрешнопартийните грешки.

Той се надява в момента “Цветанов не пречи”. На реплика на водещите, че бившият втори в партията заяви, че ГЕРБ отстъпва на ДПС в смесените райони, Борисов се ядоса: “И му скочи цялата партия. В Делиормана се изпобиха буквално ГЕРБ и ДПС. Това е просто напрежение невероятно”.

За ГЕРБ е много важно да е първа политическа сила

На въпрос ще има ли политическо разместване след изборите, Борисов отговори:

За ГЕРБ е важно да е първа политическа сила. Тука няма много и малко. Има първи и втори. Важно е и колегите от “Обединени партиоти” да се представят добре, за да потвърдим управлението”.

Запитан дали няма умора от управлението на ГЕРБ, Борисов направи следната аналогия: “Това е като своята жена или мъж. Може за момента нещо да ти се види по-русо или по-хубаво, ама после леко-полеко се примъкваш вкъщи и си мълчиш”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *