Борисов за сърбите: Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл (видео)

Толкова ви обичам толкова са ми приятели, как може да ме разбере по начин, по който… Викаме си посланици, правиме си… а нищо не съм рекъл.“ Така премиерът Бойко Борисов се обърна към сръбския министър-председател Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.

Двамата разговаряха в рамките на работната вечеря в Сараево на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а видео след срещата разпространи Министерският съвет. Борисов и Бърнабич обсъдиха появилото се дипломатическо напрежение между София и Белград заради коментари за статута на Косово.

Искрите се появиха след реакция на сръбския външен министър Ивица Дачич на изказване на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. (Испания не признава независимостта на Косово, както и Гърция, Кипър, Румъния и Словакия. България и още 23 страни-членки на ЕС са признали косовската независимост, а ЕС е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.)

Дачич заяви: „Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече. Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!“.

Пред сръбския си колега Борисов обясни, че никога не е имал лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни ѝ работи.

На срещата в Познан, където възникна напрежението, присъства и Бърнабич. Затова вчера Борисов се обърна към нея с думите: „Ти беше там.. И се прибирам и той казал – няма да даваш акъл на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него“, увери я българският премиер.

От разговора между двамата министър-председатели става ясно, че Борисов и Дачич не са се срещали, въпреки че първият сръбски дипломат също беше в Сараево за среща на външните министри на страните от региона.

По-рано Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган, предстои среща с държавния глава на Северна Македония Стево Пендаровски и с председателстващия Босна и Херцеговина Милорад Додик.

На срещата си с турския президент Борисов заяви, че “мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа“, предаде пресслужбата на Министерския съвет. Борисов и Ердоган са обсъдили задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

„Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016“, е заявил на срещата премиерът Борисов. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкнал пред турския президент българският министър-председател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *