1000 лева става шофьорският курс

Рязкото поскъпване се дължи на изискването за повече часове кормуване

Шофьорските курсове ще поскъпнат рязко и за изкарването на книжка бъдещите водачи ще трябва да се бръкнат с близо 1000 лева.

В сряда ще бъде гласувано задължителните часове по кормуване за бъдещите шофьори да се увеличат от 31 на 45. Бизнесът вече пресмята, че това вероятно ще доведе до поскъпване на обучението с 300 лева. Това означава, че при редовна цена от около 650 лева сега, курсовете ще станат поне 950 лева.

Промените са дело на Министерството на образованието и в сряда те ще бъдат гласувани окончателно от работна група. За да влязат в сила е нужен само подпис на образователния министър.

Целта на увеличаването на часовете е да се гарантира по-добро обучение на бъдещите шофьори и по-малко инциденти на пътя. С тази цел на следващ етап се предвижда и въвеждането на симулатор за практическите занятия на кандидат-водачите. Повече кормуване и по-малко обучение на теория – това предвиждат промените. „Ще бъдат включени по-голям брой часове за шофиране в извънградски условия. Времето за шофиране по магистрала също ще се увеличи. Ще има задължително шофиране през нощта, както и в трафик“, каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

На следващ етап от промените, в курсовете вероятно ще влязат и симулаторите за кандидат-водачите. „Симулаторите са навлезли в почти целия Европейски съюз преди повече от 10 години и са се наложили като успешен модел за обучение“, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. За част от инструкторите симулаторите не са добра идея и се заканват, че ако бъдат принудени да ги купуват, ще започнат протестни действия. „Поредната налудничава идея. Този тренажор не може да намери реално място в обучението. Измеренията, усещането, навиците, които се придобиват, след това не намират абсолютно никакво приложение“, посочи автоинструкторът Красимир Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *