Борисов: Въпреки подлата съпротива купихме F-16; АЕЦ “Белене” се получава “красив проект”

Като на събрание на ГЕРБ и ВМРО сме, коментира премиерът на среща с Американската търговска камара

“Като на събрание на ГЕРБ и ВМРО сме, само хубави неща се чуват”, започна премиерът Бойко Борисов изказването си пред Американската търговска камара в България по време на годишната бизнес закуска в понеделник. В нея участие взеха и вицепремиерът Красимир Каракачанов, министрите на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Емил Караниколов.

Преди това той и правителството му бяха засипани със суперлативи за сключената сделка за американските изтребители F-16 Block 70.

Ранди Хоуър, директор на “Бизнес развитие на F-16” в “Локхийд Мартин” му благодари “за визионерството и лидерството” и припомни как част от платените от българското правителство средства ще бъдат реинвестирани в страната. Хоуър говори как компанията му ще предостави на Военновъздушната академия най-съвременното обучение на пилоти и механици по програми, предназначени за Военновъздушните сили на САЩ. Това ще позволи да се възпита изцяло ново поколение български пилоти, което е един от най-важните резултати на партньорството с американската компания. Представителят на “Локхийд Мартин” допълни, че предстои да се открият високотехнологичин работни места по офсетната програма за изтребителите.

Яростна и подла съпротива срещу F-16

Имаше яростна и подла съпротива срещу сделката с “Локхийд Мартин”, каза Борисов, без да назовава откъде е дошла тя. Както е известно, най-сериозен опонент на сделката е президентът Румен Радев, а в парламента това са участващата в управлението партия “Атака”, заедно с другата проруска партия – “Воля”, както и БСП.

“Купихме най-доброто”, продължи премиерът след като отбеляза, че България се намира в размирен район.

“Не се изкушихме да платим по-малко пари за израелските F-16, или както румънците купиха португалските стари самолети. Можехме да се изкушим да дадем парите за пенсии, както ни съветваха, но ги дадохме за българските летци. Защото винаги сме поставяли геостратегическите интереси над всичко”, посочи премиерът.

“Беше подло, защото ни обвиниха в лобизъм, за сделка между българското и американското правителство…Никога, по никакъв начин, не е ставал разговор за нещо, което дори да прилича на лобизъм и корупция”, декларира премиерът.

“Аз съм имал срещи, разговори с президента Тръмп, с шефа на департамента, със заместник-държавния секретар Съливан и винаги сме поставяли геостратегическата ориентация и сила на България на единственото място в единствения разговор”, допълни Борисов. “Но с помощта на вицепремиера Красимир Каракачанов процесът е необратим и върху нашите пари в САЩ вече се начисляват лихви и нашето приятелство и партньорство не могат да се развалят”, каза още той.

След това се впусна да обяснява как вече се строи газовият интерконектор с Гърция и страната ни е вложила половин милиард, как от АЕЦ “Белене” ще стане красив проект, докато другите си говорят, ние сме си направили връзката с Турция, а “Балкански поток” (както Борисов нарича българския участък на “Турски поток” -бел.ред.) се строи.

Газовите магистрали

“Никой не може да ни се сърди, че сме си направили газовите магистрали, да може нашите индустриалци, а и населението да ползва газ”, каза министър-председателят, говорейки колко много е направила страната ни за диверсификацията на газовите доставки.

“Нима е лесно да направиш интерконектор за втечнен газ с Гърция. Половин милиард струва, но се строи. Така че да имаме реална диверсификация на газ. Проведохме конкурс, избрахме изпълнители и “Балкански поток” се стори. Така че работата е кой да доставя втечнен газ”, заяви Борисов.

Всъщност на газовата връзка с Гърция, която би осигурила реална диверсификация на газовите доставки, се забави десет години и към момента е направена само първа копка. Договорът за предоставянето на 110 млн. евро гарантиран от българското правителство заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) тепърва ще се подпише – на 10 октомври, както уточни пред репортери министър Петкова. За другите два договора – за доставката на тръбите и с изпълнителя на проекта – трябва да се изчака, каза Петкова, но без да назове причините.

За сметка на това процедурите по “Турски поток” у нас се движат с невиждана скорост

Премиерът Борисов подчерта пред американския бизнес, че за този проект ще използваме “най-мощните реверсивни компресорни станции на американската “Солар” , които могат да бъде използвани в двете посоки и така България може да пренася газ, като спазва европейските правила”.

Шанс за красив проект “Белене”, да не е догма

“Имаме голям шанс с американската “Дженерал Електрик”, френската “Арева”, германска фирма, която да не ѝ сбъркам името, и “Росатом” да направят АЕЦ “Белене”, каза още Бойко Борисов. “Тази догма руска централа, руски реактори не трябва да съществува, ние сме ги платили, те са български”, заяви той.

“Така както консорциумът е подал документи, с американски турбини, се получава красив проект”, каза още Борисов. “Не можем да се оплачем от липсата на интерес от мощни компании”, добави той.

Няма по-голям специалист от Каракачанов за Северна Македония

Премиерът говори и как България ще стане домакин на Берлинския процес и обясни, че това е среща на лидерите на Германия, Франция, Великобритания и Италия, на която още присъстват и балканските държави. Той отново декларира подкрепата на България за членството на съседките ни от Западните Балкани в Европейския съюз, “защото знаем, че колкото по-бързо стана членки на ЕС, толкова по-добре е за България”. По думите му “Северна Македония и Албания трябва да станат част от ЕС, защото ако останат извън семейството, стават средище за корупция и терор”.

“Имам късметът да имам историк за вицепремиер. Всеки път като пътуваме, го разпитвам. Няма по-голям специалист по въпроса за Северна Македония”, отбеляза премиерът по адрес на Красимир Каракачанов.

За Брекзит чакаме най-лошото

Борисов не подмина и най-горещата европейска тема: “За Брекзит очаквам най-лошото. Нямам подходящите думи от дипломатическия речник. С ужас чакаме края на месеца”.

“Ако няма сделка (за излизане на Великобритания от Европейския съюз). никой не може да каже какво се случва с българските граждани там и с британските тук. Дано се вразумят накрая”, допълни Борисов и се впусна да споделя опита си от разговорите на високо равнище в ЕС, където нещата се случвали бавно, но накрая се случвали. “Дано и този път се случат”, изрази надежда той.

Спря се с две думи и на търговията, като отбеляза, че “износът ни за Америка и за Европа е по-голям от вноса, което означава, че бизнесът ни излъсква старите си доспехи”.

Накрая Борисов заключи, че “по-добри отношения със САЩ никога не е имало в много сфери”.

Той благодари и на Фондация “Америка за България” за инвестицията в Епископската базилика в Пловдив, но отбеляза, че не по-малко уникално било това, което се прави в Маноле, Петрич, Провадия, Търговище.

Председателят на Американската търговска камера Оливие Маркет говори надълго във встъпителното си слово при откриването на срещата за възможностите на партньорство между САЩ и България и растеж чрез дигитална трансформация, изкуствен интелект, подобряване на киберсигурността в България и за развитие на електронното правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *