Отстраненото от служебния кабинет ръководство на държавния газов доставчик “Булгаргаз” се разследва от прокуратурата и Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) е в четвъртък документи, свързани с работата на изпълнителния директор Людмил Йоцов.

“Служители на ДАНС днес посетиха дружеството, входираха писмо на Националната следствена служба във връзка със съществуващо досъдебно производство, което касае периода на управление на предишното ръководство. Дружеството ще окаже пълно съдействие, като предостави в срок изискваните документи”, каза новият шеф на дружеството Деница Златева, цитирана от БТА.

Тя не посочи точно за какви документи става въпрос и не коментира допълнителни подробности заради воденото разследване.

Същият подход бе приложен и преди освобождаването на по-предишния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов. През януари 2022 г. в дружеството влезе ДАНС, което бе определено от Павлов като добра възможност истината да излезе наяве. След като правителството на Кирил Петков го освободи, той дори бе викан на разпит, Петков дори твърдеше, че ще му бъде повдигнато обвинение, но досега не е съобщавано за такова.

Задържалото се само шест месеца ръководство на “Булгаргаз” е обвинявано от служебния кабинет, че сключвало неизгодни договори за доставка на природен газ след спирането на доставките от “Газпром”, заради отказа да плаща в рубли.

Вероятно разследването е базирано на внесените от бившия депутат на ГЕРБ и министър на енергетиката Делян Добрев в ДАНС документи за плащане по договори, за които бившите управляващи твърдят, че оскъпяват цената на газа за вътрешния пазар с 30 процента и представляват покупка отново на руски газ, но през посредници. Твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отиваха още по-далеч – че разликата в цената отивала в офшорки на “Продължаваме промяната”, заради което и Петков заведе дело за 500 хил. лв. заради клевета срещу Борисов и допусна да има такова и срещу Добрев.

По-късно вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че се работи по сигнала на ГЕРБ.

“Не само акция на ДАНС има, аз самият съм разпоредил серия от проверки в енергетиката. Имаме конкретни сигнали за корупционни сигнали. БОП и Национална полиция работят. Някои престъпления са свързани с препродаване на ресурси, в някои от сигналите става дума и за посредници. В МВР се работи и по сигнала на ГЕРБ за фирма МЕТ. Вярвам, че ще се открият престъпления, вярвам, че ще се открият престъпления от лица, участвали под една или друга форма в управлението на държавата”, заяви Демерджиев пред бТВ.

“Работим по сигнали срещу представители на ГЕРБ, срещу представители на ДПС, срещу представители на ПП, срещу представители на БСП. Работим както “срещу”, така и по сигнали подадени “от” представители на изброените партии”, каза Демерджиев.

По думите му, независимо дали резултатите ще дойдат преди или след изборите, МВР работи за задействане на наказателни процедури. “Не очаквайте медийни изяви за дискредитиране на някой преди изборите обаче”, заяви служебният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *