Кралица Елизабет Втора почина

Кралицата на Великобритания Елизабет II почина този следобед, съобщи Бъкингамският дворец, над който флагът бе спуснат наполовина вечерта. Държавната радиотелеизионна компания Би Би Си нарече веднага сина ѝ „крал Чарлз“, а съпругата му – „кралица-консорт“.

Нейното 70-годишно царуване включваше мандатите на 15 министър-председатели, като се започне от Уинстън Чърчил , роден през 1874 г., и се стигне до Лиз Тръс, родена 101 години по-късно през 1975 г.

По обяд лекарите съобщиха, че са загрижени за нейното състояние, което бе знак, че тя изживява последните си часове. В официалното изявление се казваше, че „след допълнителна преценка тази сутрин, лекарите на кралицата са загрижени за нейното здраве и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение“.

96-годишната Елизабет II се намираше в замъка Балморал в Шотландия, където преди два дни възложи на Лиз Тръс да състави британското правителство.

Веднага след като стана ясно, че Елизабет Втора има проблеми, започна придвижване на членове на кралското семейство към Балморал и това бе показателно за сериозността на ситуацията. Всички се събраха около кралицата за нейна утеха и за фамилна сплотеност пред неизбежната развръзка. И четирите деца на Елизабет бяха при нея в Балморал, също както и принц Уилям. Херцогинята на Кеймбридж – Кейт, обаче остана в Уиндзор, тъй като принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи днес бяха на първия си пълен ден в новото си училище – Ламбрук. Принц Хари бе на път към Балморал, но не успя да пристигне навреме.

След вестта за здравословните проблеми на монарха в английския парламен започнала суматоха, докато в Камарата на общините депутатите изслушваха изявленията за цените на енергията и помощта за сметките на домакинствата. Раздаваха се бележки, премиерката Лиз Тръс бе информирана, също както и лидерът на опозицията и председателят на парламента, а малко след това и залата бе опразнена.

В „Туитър“ Кентърберийският епископ обяви, че се моли за кралицата, а бившият премиер Дейвид Камерън изрази дълбока загриженост за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *